زمینه و هدف: سرطان معده، دومین سرطان شایع و دومین علت مرگ ناشی از سرطانها در سراسر دنیا شناخته شده است و در ایران آدنوکارسینوم معده کشندهترین نوع سرطان معده است و افراد دارای این نوع سرطان طول عمر کوتاهتری نسبت به سایرین دارند. در این مطالعه بقای مبتلایان سرطان معده که در بخش گوارش بیمارستان طالقانی تحت مداوا بودند، بررسی شد.
روش بررسی: طی سالهای 85-1381، تعداد 291 بیمار با تشخیص سرطان معده در بیمارستان طالقانی که تحت درمانهای کمورادیوتراپی و شیمیدرمانی قرار گرفتند بهصورت همگروه تاریخی مطالعه شدند. میزانهای بقای این بیماران و ارتباط آن با 12 عامل خطر ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش ناپارامتری کاپلان- مایر، نیمه پارامتری مدل مخاطرات متناسب کاکس، آزمون منتل کاکس و تارون- وایر استفادهشد.
یافتهها: 1/70% از 291 بیمار بررسیشده، مرد و بقیه (9/29%) زن بودند و میانگینسن در زمان تشخیص در بیماران مرد 26/62 و در زنان 32/59 سال بود. بیشتر بیماران (91/93%) مرحلۀ پیشرفته و متاستاتیک بودهاند. مدل مخاطرات متناسب کاکس نشان داد که سن در زمان تشخیص (039/0p=)، مرحلۀ پیشرفت سرطان (042/0p=) و نوع هیستوپاتولوژی (032/0p=) با طول عمر بیماران ارتباط معنیداری داشتهاند.
نتیجهگیری: میزان بقای پنجساله و میانۀ زمان بقای مبتلایان به سرطان معده که تحت درمانهای شیمیدرمانی و کمورادیوتراپی قرار گرفتند بسیار پایین است و بهنظر میرسد که یکی از دلایل مهم این مسأله، تأخیر در تشخیص باشد. این امر، برنامهریزی مدون برای آموزش همگانی دربارۀ تشخیص و علایم خطر اولیه بیماری و انجام آزمایشات دورهای را گوشزد میکند.