۸۰۰x۶۰۰ Normal ۰ false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer۴
زمینه و هدف: علیرغم اینکه سرطان آندومتر شایعترین بدخیمی دستگاه تناسلی خانمها میباشد اما هنوز ابهاماتی در مکانیسمهای زمینهساز پاتوژنز این بدخیمی وجود دارد. کارسینوم آندومتریویید آندومتر به دو نوع تیپ I که وابسته به استروژن بوده (آندومتریویید آدنوکارسینوم) و تیپ II (غیروابسته به استروژن) تقسیم گردیده، که هورمون استروژن را بهعنوان القاکننده هیپرپلازی و در نهایت آدنوکارسینوم تیپ I و هورمون پروژسترون را آنتاگونیست این روند بهعنوان ممانعتکننده و حتی درمانکننده در این نوع آدنوکارسینوم تلقی میکنند.
روش بررسی: تعداد ۴۷ نمونه کورتاژ آندومتر شامل ۲۳ نمونه انواع آندومتر هیپرپلاستیک (۱۲ مورد هیپرپلازی ساده، پنج مورد هیپرپلازی پیچیده بدون آتیپی و شش مورد هیپرپلازی پیچیده با آتیپی) و ۲۴ مورد کارسینوم آندومتریال انتخاب و رنگآمیزی برای گیرندههای استروژن و پروژسترون بهروش ایمونوهیستوشیمی بر روی بلوکهای پارافینی صورت گرفت و با توجه به درصد رنگآمیزی مثبت، بروز گیرندههای استروژن و پروژسترون درجهبندی شد.
یافتهها: از ۲۴ مورد کارسینوم آندومتریویید، گیرنده پروژسترون در ۱۸ (۷۵%) مورد رنگ گرفت و در تمامی ۲۳ (۱۰۰%) مورد انواع هیپرپلازی گیرنده پروژسترون رنگ گرفت، که تفاوت معنیداری در بروز رسپتور پروژسترون بین این دو گروه بهدست آمد (۰۲۳/۰P=). همچنین ۱۸ مورد (۷/۸۵%) انواع هیپرپلازی دارای شدت رنگپذیری ۳+ برای گیرنده پروژسترون بودند ولیکن در ۱۷ مورد (۸/۷۰%) موارد کارسینوم آندومتریال شدت رنگپذیری ۳+ بهدست آمد و این تفاوت معنیدار بود (۰۲/۰P=).
نتیجهگیری: با توجه به اثرات مهاری پروژسترون و پرولیفراسیون اپیتلیال و افزایش بروز گیرندههای پروژسترونی در هیپرپلازی آندومتر در مقایسه با کارسینوم آندومتریال آندومتر استفاده از پروژسترون درمان انتخابی برای هایپرپلازی آندومتر محسوب میشود.