زمینه و هدف: سرطان تیرویید شایعترین بدخیمی غدد درونریز میباشد. اثرات ضد سرطانی ویتامین D را در سرطانهای مختلف نشان دادهاند. پلیمورفیسمهای گیرنده ویتامین D میتواند استعداد ابتلا به سرطانهای مختلف را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی ویتامین D و پلیمورفیسمهای FokI، BsmI و Tru۹I گیرنده ویتامین D انجام گردید.
روش بررسی: مطالعه از نوع مورد-شاهدی بوده و در تیر ماه ۱۳۹۴ در پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گردید. تعداد ۴۰ بیمار و ۴۰ فرد سالم وارد مطالعه شدند. DNA ژنومی نمونهها پس از استخراج به روش نمک اشباع/ پروتییناز K با روش PCR- Sequencing مورد بررسی قرار گرفت. سطح سرمی ویتامین D با استفاده از تکنیک الایزا تعیین گردید.
یافتهها: فراوانی ژنوتیپی و آللی مربوط به پلیمورفیسمهای FokI و BsmI بین گروه تست و کنترل تفاوت معناداری را نشان نداد. در مورد پلیمورفیسم Tru۹I فراوانی ژنوتیپی Tt در گروه تست ۴۵% و در گروه کنترل ۵/۱۷% و فراوانی آللی t در گروه تست ۲۵% و در گروه کنترل ۷/۸% بود، این تفاوت از لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۶/۰P=). میانگین سطح سرمی ویتامین D در گروه تست ng/ml ۳۲/۲۳ و در گروه کنترل ng/ml ۹۵/۱۸ بهدست آمد که این تفاوت از لحاظ آماری معنادار بود (۰۲/۰P=).
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد سطح سرمی ویتامین D بر خلاف انتظار ارتباط معکوسی با سرطان مدولاری تیرویید دارد و پلیمورفیسم Tru۹I بهصورت معناداری با افزایش ریسک ابتلا به سرطان مدولاری تیرویید همراه است.