۱۶ نتیجه برای محرابی
ولی اله محرابی، ابوالقاسم پاکدامن،
دوره ۳۶، شماره ۹ - ( ۲-۱۳۵۹ )
چکیده
ولی الله محرابی، حسین یزدانی،
دوره ۳۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۶۰ )
چکیده
ولی الله محرابی، بهرام الهی، حسین یزدانی،
دوره ۳۷، شماره ۵ - ( ۱-۱۳۶۰ )
چکیده
ولی الله محرابی، بهرام الهی، محمود اشرفی،
دوره ۳۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۶۵ )
چکیده
احمد جوادیان، فریدون سلطان مرادی، شبنم عزلتی، علی منصوری، محمد اسلامی، لیلا کیانی، امید پورنیک، مژگان کاربخش داوری، پژمان محرابیان،
دوره ۵۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۵ )
چکیده
در ۱۰۰ موش سوری سالم، بالغ و ماده با وزنی حدود ۲۰ تا ۲۵ گرم دو زخم کامل و نسبتا قرینه با مساحت حدود ۱۵+۱۰۰ میلی مترمربع در ناحیه پشت ایجاد شده است موش ها بطور تصادفی در سه گروه قرار گرفته اند. گروه یک، تابش به زخم راست، گروه دو، تابش به زخم چپ و گروه سه، کنترل زخم های گروه های آزمون در طی ۱۰ روز، روزانه بمدت ۲۵۰ ثانیه مورد تابش لیزر هلیوم-نئون (طول موج ۶۳۲,۸nm و توان ثابت ۱۶mw) قرار گرفتند. موش های گروه کنترل نیز در شرایط یکسان بمدت ۲۵۰ ثانیه ثابت نگهداشته شدند. اندازه زخم ها هردو روز یکبار اندازه گیری شد همچنین هر سه روز یکبار از تعداد مشخصی از نمونه ها برای بررسی میکروسکوپی مراحل بهبود زخم بیوپسی بعمل آمد. تفاوت بهبود زخم، بین گروه آزمون و شاهد معنی دار بود همچنانکه بوسیله روش های آماری (مانند One way و SCHEFFE و ANOVA) با (?=۰.۰۵) تایید شد و بوسیله یافته های میکروسکوپی ثابت گردید. این آزمایش بصورت "Blind" انجام گرفت. هیچ تفاوت معنی داری بین بهبود زخم دوطرفه در گروه های آزمون مشاهده نشد. این تحقیق به این ایده که «لیزردرمانی» باعث آزاد شدن فاکتورهای سیستمیک بهبود زخم می شود قوت می بخشد.
غلامرضا درخشان دیلمی، سمراد محرابی،
دوره ۵۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۷۹ )
چکیده
علی رغم استفاده از کورتیکواستروئید خوراکی در اغلب موارد آسم شدید، مصرف این دارو همراه با ترس از عوارض جانبی فراوان آن همراه است. گزارشات متناقضی در مورد نقش متوترکسات به عنوان یک کاهنده نیاز به استروئید در این بیماران وجود دارد. این مطالعه در صدد است که نقش متوترکسات را در آسم وابسته به گلوکوکورتیکوئید ارزیابی کند. شش بیمار مبتلا به آسم وابسته به گلوکوکورتیکوئید در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی با طرح متقاطع و کنترل دارونما وارد شدند. بیماران در دو دوره ۱۲ هفته ای متوترکسات هفتگی با دوز ۱۵ میلی گرم یا دارونما دریافت کردند. زمانی که بیماران با متوترکسات درمان شدند، ۶۲/۵۵% کاهش در میزان نیاز به گلوکوکورتیکوئید خوراکی در مقایسه با مصرف دارونما مشاهده گردید (P<=۰,۰۱). ضمنا در دوره درمان با متوترکسات نیز FEV۱ به میزان ۲۰% نسبت به دوره درمان با دارونما افزایش نشان داد (P<۰.۰۵). این مطالعه نشان می دهد که در بیماران مبتلا به آسم وابسته به گلوکوکورتیکوئید مصرف متوترکسات خوراکی با دوز کم منجر به کاهش نیاز به این دارو می شود.
سیدرضا میری، عبدالرزاق کیانی، ولی الله محرابی،
دوره ۶۱، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: شکاف کام و یا لب آنومالی مادرزادی شایعی است که علت مولتی فاکتوریال دارد ولی همراهی آن با دیگر ناهنجاری ها کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه جهت تعیین همراهی بیماری های مادرزادی قلب (Congenital heart disease: CHD) با این ناهنجاری می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه بصورت Prospective و Cross-sectional بر روی کودکان با شکاف کام و یا لب دارای پرونده بستری یا سرپایی در مرکز طبی کودکان در طی سال های ۷۹-۱۳۷۵ انجام گردید که کودکان مذکور توسط متخصص قلب کودکان ویزیت و بررسی شدند. ۲۰۰ کودک دارای شکاف کام/و یا لب مورد ویزیت قلبی و اکوکاردیوگرافی قرار گرفته و اطلاعات بدست آمده با تست های Fishers exact test و Chi-square test تحلیل گردید.
یافته ها: ۱۹ مورد از ۲۰۰ بیمار مبتلا به شکاف بررسی شده (۹,۵%) دارای آنومالی مادرزادی قلب بودند. نکته مهم دیگر این بود که حدود ۴۰% بیماران شکاف دارای CHD در معاینه فاقد سوفل قلبی بودند.
نتیجه گیری و توصیه ها: باتوجه به شیوع بالای CHD در بیماران مبتلا به شکاف کام و یا لب توصیه می شود این کودکان قبل از جراحی شکاف توسط متخصص قلب کودکان ویزیت شوند
احمد اسماعیل زاده، پروین میرمیران، یدالله محرابی، فریدون عزیزی،
دوره ۶۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: شناسایی بهترین شاخص ساده تن سنجی جهت انجام غربالگری مناسب برای عوامل خطر بیماری های مزمن در هر جامعه ای ضروری بنظر می رسد. این مطالعه با هدف ارزیابی مقایسه ای شاخص های تن سنجی جهت پیشگویی عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در مردان تهرانی صورت گرفت.
مواد و روش ها: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۴۴۴۹ مرد ۷۴-۱۸ ساله شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران که بطور تصادفی از ساکنین منطقه ۱۳ تهران انتخاب شده بودند صورت گرفت. اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد و شاخص های تن سنجی طبق دستورالعمل های استاندارد اندازه گیری و محاسبه شدند. ارزیابی فشار خون به روش استاندارد صورت گرفت و پرفشاری خون برطبق معیارهای JNC VI تعریف شد. فراسنج های بیوشیمیایی در نمونه خون ناشتا اندازه گیری شدند. دیابت بصورت FBS?۱۲۶mg/dl و دیس لیپیدمی براساس ATP II تعریف شد. وجود "حداقل یک عامل خطرساز" و "حداقل دو عامل خطرساز" از چهار عامل عمده خطرساز بیماری های قلبی عروقی (پرفشاری خون، دیس لیپیدمی، دیابت و استعمال دخانیات) نیز ارزیابی شد.
یافته ها: میانگین سنی مردان مورد مطالعه ۱۵,۴± ۴۱.۸ سال و میانگین نمایه توده بدن (BMI)، نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) و دور کمر (WC) آنها بترتیب kg/m² ۴.۲±۲۵.۶ و ۰.۰۷±۰.۹۱ و cm ۱۱.۷±۸۷.۷ بود. در مورد تمام عوامل خطرساز، WHR دارای بیشترین حساسیت بود. همچنین هیچ نوع ترکیبی از شاخص های تن سنجی میانگین "حساسیت+ویژگی" بیشتر از WHR بتنهایی نداشت. در مورد تمام عوامل خطرساز دقت پیشگویی توسط WHR بیشتر از BMI و WC بود. دقت پیشگویی عوامل خطرساز توسط هیچ موردی از ترکیب شاخص های تن سنجی بیشتر از WHR نبود مگر در مواردی که یک شاخص دیگر با حرف رابط "یا" به WHR اضافه شده بود.
نتیجه گیری و توصیه ها: یافته ها نشان می دهند که در جامعه مردان تهرانی ساکن منطقه سیزده، WHR شاخص بهتری نسبت به دور کمر و BMI برای پیشگویی عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی می باشد.
جواد احمدی، مهدی کلانتری، رئیس السادات، ولی الله محرابی، هدایت الله نحوی،
دوره ۶۲، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: باتوجه به اهمیت توده های مدیاستن در اطفال، هدف از این مطالعه یک بررسی همه جانبه ده ساله و رتروسپکتیو در مرکز طبی کودکان دانشگاه تهران از نظر شیوع و تظاهرات بالینی، روش های تشخیصی و درمانی این بیماری بود.
مواد و روش ها: از سال ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۸۱، ۳۴ بیمار که با توده مدیاستن بستری شده و تحت عمل جراحی قرار گرفته و پاسخ پاتولوژی داشته اند مورد بررسی قرار گرفته اند.
یافته ها، نتیجه گیری و توصیه ها: در این بررسی شیوع بیماری در دختر و پسر مساوی بوده (۵۰%) و شایعترین سن بروز ۱۰-۵ سالگی (۳۸%) و شایعترین علامت بالینی سرفه (۴۴,۴%) و شایعترین نشانه فیزیکی تب (۵۲.۹%) بوده است. شایعترین نشانه رادیولوژیک در رادیوگرافی قفسه سینه توده مدیاستن (۵۳%) و سی تی اسکن ساده و با کنتراست خوراکی و وریدی که ساده ترین و سریعترین راه شناخت توده های مدیاستن می باشد. در این بررسی شایعترین یافته در سی تی اسکن توده مدیاستن قدامی (۴۱%) بوده است. درمان اغلب این توده ها جراحی و شایعترین عمل انجام شده در بیماران ما توراکوتومی و حذف تومور می باشد (۶۱.۷%) انواع لنفوم شایعترین توده مدیاستن (۳۵.۲%) و پس از آن توده های با منشا عصبی در رتبه دوم اهمیت قرار داشتند، بیماران ما با متوسط پیگیری ۳.۲ سال سورویوال ۵۴% داشته اند.
مهدی کلانتری، عبدا.. موسوی، جواد احمدی، هدایتا... نحوی، هوشنگ پورنگ، ولیا... محرابی،
دوره ۶۳، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: هیپوسپادیاس به مفهوم قرارگیری سوراخ مجرای ادرار در زیر آلت تناسلی پسر میباشد. این محل از گلانز تا پرینه متغیر است. برای اصلاح این آنومالی تاکنون بیش از ۲۰۰ روش ابداع شده که همگی با درصد قابل توجهی عارضه همراه بودند. آقای Snodgrass در سال ۱۹۹۴ روشی را ارائه داد که با حداقل عوارض و بهترین نتایج همراه بودن است. هدف از انجام این تحقیق آزمون علمی تکنیک TIP براساس تجربیات آقای Snodgrass میباشد
مواد و روشها: نوع مطالعه به شکل آیندهنگر است. جمعیت مورد مطالعه شامل بیماران مراجعهکننده به درمانگاه جراحی اطفال بیمارستان مرکز طبی کودکان و بهرامی با تشخیص هیپوسپادیاس میباشند. حجم نمونه نیز ۶۰ نفر بوده که توسط سه جراح ولی با تکنیک واحد صورت گرفته است. در این تکنیک از U.Plate خود بیمار استفاده میشود و پس از degloving و برش طولی کف آن باتوبولاریزاسیون صورت میگیرد. بیماران از نظر نتایج عمل براساس سن، کوردی، تجویز قبل از عمل هورمون تستوسترن، سابقه عمل جراحی قبلی و نوع هیپوسپادیاس بررسی شدند.
یافتهها: در مجموع ۶۰ بیمار از بهمن ۷۹ لغایت مرداد ۸۰ تحت بررسی قرار گرفتند. کمترین سن بیماران ۷ ماه و بیشترین آن ۱۲ سال بوده است (میانگین ۳/۴ سال) نوع آن از سابکرونال تا پنواسکرتال متغیر بود و مدت پیگیری متوسط بیماران نیز ۱۵ ماه میباشد. میزان شیوع فیستول پس از طی اعمال جراحی رایج ۲۵-۱۰% میباشد که براساس نوع تکنیک و محل آن متغیر است. البته آمار Snodgrass مدعیست با پیگیری ۷ ساله ۷۲ بیمار که اکثراً دیستال بودند هیچ موردی از تنگی و فیستول مشاهده نشده است. این درصد در مورد انواع پروگزیمال را ۱۰% و در مجموع ۸/۵% ذکر نمودند. در نتایج حاصله از مطالعه ما که اکثراً دیستال میباشند. این میزان در کل ۹/۴% میباشد که درصد فوق به سابقه عمل جراحی و نوع هیپوسپادیاس مرتبط است. (۰۵/۰p<) ولی باسن عمل-کوردی و تزریق هورمون مرتبط نیست.
نتیجهگیری و توصیهها: در مجموع میتوان گفت که تکنیک TIP یک روش منحصربفرد، سریع و مطلوب از نظر Cosmetic و یک جایگزین مناسب بریا تکنیکهای قبلی میباشد.
مهدی کلانتری، محمدعلی رئیسالسادات، جواد احمدی، هدایتاله نحوی، غلامحسین فلاحی، ولیاله محرابی،
دوره ۶۳، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: این مطالعه به منظور بررسی اختلالات الکترونیکی و گازهای خونی در شیرخواران مبتلا به تنگی هیپرترویک پیلور انجام شده و سایر متغیرهای وابسته به مطالعه نیز مورد بررسی قرار گرفتهاند.
مواد و روشها: در این مطالعه ۱۶۱ شیرخوار مبتلا به تنگی هیپرترویک پیلور که در فاصله فروردین ۱۳۷۵ لغایت اسفند ۱۳۸۰ به مرکز طبی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه و تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند مورد بررسی واقع شدند
یافته ها و نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشانگر وقوع آلکالوز متابولیک هیپوکالمیک در ۴۰% بیماران بوده است. و نسبت بروز تنگی هیپرترویک پیلور در پسران شایعتر از دختران بود. شایعترین سن بروز بیماری هفته اول تا پنجم زندگی بدست آمد. ۳۰% بیماران ایکتر بالینی داشتند. Olive sign در ۳۷% موارد مثبت بوده است. بهترین روش بررسی تشخیصی سونوگرافی است. میانگین زمان شروع تغذیه دهانی بعد از عمل جراحی ۲۰ ساعت و عارضه بعد از عمل جراحی دو مورد بوده است.
اعظم السادات موسوی، فاطمه محرابی، زینت قنبری،
دوره ۶۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از نادرترین نقایص مادرزادی اندام است. در سری انسیدانس پائینی داشته بهطوری که از ۲۷۵۸ آنومالی مادرزادی بررسی شده تنها ۲۸ مورد به این اختلال مبتلا بودهاند و از سوی دیگر تنوع قابل توجهی در آن مشاهده گردیده است. با توجه به شیوع کم، تنوع زیاد و تجربه درمانی اندک، بررسی و ارائه تجارب و نتایج هر طرح درمانی میتواند به سایر درمانگران کمک شایانی نماید.
روش بررسی: تمام بیمارانی که در فواصل سالهای ۱۳۷۲ الی ۱۳۸۵ با نقص فوق به مرکز ما مراجعه داشتند (پنج پسر و یک دختر با هفت اندام فوقانی درگیر) از نظر دفورمیتیهای موجود، تأثیر برداشتن نسج غیرطبیعی جایگزین استخوان (Anlage) بر پیشگیری یا تصحیح انحراف مچ دست و تأثیر جراحیهای دست (نظیر اعاده اپوزیشن و تاندون ترانسفر) بر عملکرد اندام بررسی شدند.
یافتهها: برداشتن در تصحیح دفورمیتی شدید مچ به طور نسبی مؤثر است اما موجب تغییر قابل ملاحظه در عملکرد اندام نمیشود. اوستئوتومی متا کارپ اول و تاندون ترانسفر جهت بهبود اپوزیشن شست تأثیر بیشتری بر عملکرد اندام در مقایسه با برداشتن Anlage دارد.
نتیجهگیری: با توجه به عملکرد خوب اندام فوقانی علیرغم وجود انحراف به سمت اولنار شدید در بعضی بیماران و احتمال عود یا بروز آن بعد از برداشتن جراحیهایی نظیر استئوتومی متاکارپ اول و تاندون ترانسفر ممکن است بیش از برداشتن Anlage در بهبود عملکرد اندام مؤثر باشند.
فاطمه فرهمند، غلامرضا خاتمی، ولیالله محرابی، فاطمه محجوب، مینا ایزدیار، مهرزاد مهدیزاده،
دوره ۶۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۶ )
چکیده
در این مطالعه فراوانی، هیستوپاتولوژی و پیشآگهی تومورهای بدخیم اولیه کبد در کودکان بررسی میشود.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی و گذشتهنگر با جمعآوری اطلاعات کلینیکی، رادیولوژی و پاتولوژیک با تمرکز بیشتر روی فراوانی، اتیولوژی و پیشآگهی بوده است.
یافتهها: طی مدت ده سال (۱۳۸۴ـ ۱۳۷۵)، ۳۰ کودک که با احتمال تومور کبد به مرکز طبی کودکان معرفی شده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. سن بیماران از سه ماه تا ۱۲ سال و میانگین سنی آنها ۸/۳ سال بود.
۱۸ بیمار (۶۰%) مذکر و ۱۲ بیمار (۴۰%) مونث بودند. از کل ۳۰ بیمار، ۱۷ بیمار (۶۶/۵۵%) هپاتوبلاستوم داشتند که از این تعداد، ۱۳ بیمار مذکر و چهار بیمار مونث و در سنین شش ماه تا پنج سال بودند. چهار بیمار (۳۳/۱۳%) مبتلا به نروبلاستوما بودند. سه بیمار (۱۰%) هپاتوسل کارسینوم (HCC) داشتند که هر سه نفر HbsAg+ بودند. دو بیمار (۶۶/۶%) هامارتوم مزانشیمال، دو بیمار (۶۶/۶%) همانژیوما و دو بیمار (۶۶/۶%) رابدومیوسارکوم و لیومیوسارکوم سلولهای جدار مجرای صفراوی داشتند. بزرگی شکم و هپاتومگالی در ۱۰۰% بیماران وجود داشت. زردی پوست و مخاط در دو مورد وجود داشت. آلفا- فیتوپروتئین سرم بیش از ng/ml ۵۰۰ در ۱۷ مورد (۶۶/۵۶ %) بود. تمام بیماران تحت درمانهای اختصاصی قرار گرفتند. طول عمر سه ساله در مورد هپاتوبلاستوم ۶۵% و برای HCC ۲% بود.
نتیجهگیری: از پروتکلهای درمانی خاص موجب بهبود ۸۰% طول عمر شده و شیمی درمانی قبل از جراحی موجب برداشتن کامل تومور میشود.
بیژن شهبازخانی، غلامعلی محرابی، محسن نصیری طوسی، حسین فروتن، شادی آصفی راد،
دوره ۶۸، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و
هدف: علت افزایش مزمن ترانس آمینازهای سرم میتواند در افراد
دارای اختلالات کبدی علیرغم بررسیهای کامل کلینیکی و پاراکلینیکی اولیه، همچنان
نامعلوم باقی بماند. بیماری سلیاک (یا همان بیماری اسپروی غیر گرمسیری) بهعنوان
یکی از علل ایجادکننده افزایش ترانس آمینازهای سرم مطرح شده است. هدف از انجام
این مطالعه نیز بررسی میزان فراوانی بیماری سلیاک در بین بیماران با افزایش آنزیمهای
کبدی با علت نامعلوم میباشد.
روش
بررسی: ۱۰۰ بیمار که با افزایش آنزیمهای کبدی با علت
نامعلوم به درمانگاه گوارش و کبد بیمارستان امام خمینی تهران در سال ۸۸-۱۳۸۷
مراجعه کرده بودند، بیمارانی که پس از انجام اقدامات لازم کلینیکی و انجام
آزمایشات پاراکلینیکی اولیه هنوز علت افزایش آنزیمهای کبدی در آنها مشخص نشده
بود، وارد یک مطالعه از نوع بررسی مقطعی شدند. پس از انجام آزمایش آنتیبادی ضد
ترانس گلوتامیناز بافتی از نوع IgA از
سرم بیمار اگر جواب آزمایش مثبت بود، بیوپسی از قسمت دوم دئودنوم بیمار برای بررسی
ابتلا به سلیاک انجام میگرفت و بدینوسیله تشخیص نهایی ابتلاء به سلیاک مسجل میگردید.
یافتهها: میانگین سن بیماران مورد بررسی این مطالعه ۷۷/۱۶±۷۹/۳۹ بود که از این تعداد ۵۵% مذکر بودند. فراوانی سلیاک در بیماران مورد
بررسی ۶% (با محدوده اطمینان ۹۵% از ۷۸/۲% تا ۴۸/۱۲%) بود. بین فراوانی دو جنس
میانگین سن، AST و ALT در دو گروه اختلاف معنیداری یافت
نشد.
نتیجهگیری: فراوانی بیماری سلیاک در بین بیماران مبتلا به افزایش آنزیمهای کبدی با
علت نامعلوم ۶% بود که به فراوانی بهدست آمده در سایر مطالعات نزدیک است.
الهام نقشینه، مینو موحدی، هتاو تهرانی، مریم حاج هاشمی، فردوس محرابیان، فاطمه جهانی، فدیه حقاللهی،
دوره ۷۹، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: تکنیکهای کمک باروری، شانس باردار شدن را برای زوجینی که بهدنبال راهی برای درمان ناباروی خود میگردند افزایش داده است. برای افزایش اثربخشی این روشها، نیاز به انجام مطالعاتی است تا عوامل تعیینکننده برای یک بارداری موفق با این تکنیکها را شناسایی نمود.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه گذشتهنگر مقطعی است که با هدف بررسی نتایج حاصل از بارداری زنان باردار به روش لقاح آزمایشگاهی در درمانگاه ناباروری بیمارستان شهید بهشتی اصفهان از فروردین ۱۳۹۸ تا اسفند ۱۳۹۸، بر ۲۵۳ زوج مراجعهکننده جهت درمان ناباروری، انجام شده است. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و آزمایشگاهی مندرج در پروندههای بیماران جمعآوری و در چکلیستها وارد شدند.
یافتهها: از مجموع ۲۵۳ زوج تحت بررسی، ۸۵ نفر (۶/۳۳%) با روش IVF باردار شدهاند. میانگین کلی سن زنان شرکتکننده در این مطالعه ۱۹/۵±۲۰/۳۵ سال بوده است. در دستهبندی بیماران به دو گروه حاملگی مثبت و منفی، سن کمتر، سطح ویتامین D مناسب و تحرک بیشتر اسپرم از عوامل تعیینکننده بارداری در اولین دوره لقاح (پروتکل Fresh) بودهاند. همچنین وجود سابقه ناموفق درمان ناباروری در زوجین بهعنوان عامل منفی برای باروری به روش IVF، معرفی شده است. در تعداد (۹/۱۵%)۱۳ از موارد بارداری با روش IVF، سقط و در (۹/۱۲%) نوزاد متولد شده با این روش نیز نیازمند مراقبتهای ویژه بودهاند.
نتیجهگیری: سن کمتر در زمان لقاح، سطح بالاتر ویتامین D و نیز تحرک تعداد بیشتر اسپرمها از عوامل مهم و تعیینکننده برای یک بارداری موفق به روش IVF بودهاند.
آرزو محرابیان، حامد غفاری، سهیلا رفاهی، محمد حقپرست، ابوالحسن رضاییان،
دوره ۸۰، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
پرتودرمانی کمکی یا نجاتدهنده میتواند عود بیوشیمیایی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال را کنترل کند و خطر ابتلا به متاستازهای دوردست را کاهش دهد. افزایش دوز پرتودرمانی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال میتواند منجر به بهبود بقا بدون عود بیوشیمایی شود. در دهههای اخیر، علیرغم پیشرفتهای ایجاده شده در پرتودرمانی، بهعلت نزدیکی آناتومیکی پروستات یا بستر پروستات با رکتوم، سمیّت و عوارض رکتومی ناشی از پرتودرمانی مهمترین فاکتور محدودکننده افزایش دوز میباشند. از اینرو، چندین وسایل حفاظتکننده رکتومی شامل بالونهای داخل رکتومی، مواد جداکننده پروستات از رکتوم همانند هیدروژل SpaceOAR و پروب دور کننده رکتوم برای افزایش فاصله بین پروستات و رکتوم ساخته شدهاند تا دوز دریافتی رکتوم و عوارض رکتوم را کاهش دهند. در دههی اخیر مطالعات متعددی این وسایل را در پرتودرمانی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال بکار گرفتند. بنابراین هدف از این مطالعه مروری غیرنظامند ارزیابی اثر وسایل حفاظتکننده رکتومی بر پارامترهای دوزحجم رکتوم و آنوس، عوارض رکتومی ناشی از پرتودرمانی و همچنین حرکت بستر پروستات در پرتودرمانی پس از جراحی پروستاتکتومی رادیکال میباشد. نتایج نشان میدهد که اگرچه بالونهای داخل رکتومی میتوانند منجر به پایداری در موقعیت حجم هدف شوند، اما دوز دریافتی رکتوم، بهویژه قسمت قدامی رکتوم را کاهش نمیدهند. پروب دورکننده رکتوم و هیدروژل SpaceOAR میتوانند دوز دریافتی رکتوم را کاهش دهند اما مطالعات بیشتری برای بررسی کارآیی این وسایل در کاهش عوارض رکتومی ناشی از پرتودرمانی پس از پروستاتکتومی رادیکال لازم میباشد.