زمینه و هدف: عملکرد جنسی میتواند تحت تأثیر مشکلات طبی زمینهای قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی همبستگی مشکلات طبی و عملکرد جنسی در زنان یائسه بود.
روش بررسی: بررسی کنونی یک مطالعه توصیفی همبستگی مبتنی بر جامعه میباشد که بر روی ۴۰۵ زن یائسه ۴۰ تا ۶۵ ساله در شهرستان چالوس و نوشهر از مهر ۱۳۹۲ تا اردیبهشت ۱۳۹۳ انجام گرفت. نمونهگیری بهصورت تصادفی چندمرحلهای بود. دادهها با استفاده از پرسشنامه Female Sexual Function Index (FSFI) و یک پرسشنامه محقق ساخته بهدست آمده و تحلیل آماری شد.
یافتهها: در افراد تحت مطالعه، ۴/۵۱% دارای بیماری طبی بودند. مشکلات قلبی-عروقی شایعترین بیماری بود. ۶۱% از افراد دارای اختلال عملکرد جنسی (FSD) بودند. FSD در افراد مبتلا به مشکلات طبی بهطور معناداری بالاتر بود (۰۳۷/۰P=). نمرات حیطههای برانگیختگی (۰۰۰/۰P=)، ارگاسم (۰۱۸/۰P=)، رضایت (۰۲۶/۰P=) و نمره کلی FSFI (۰۰۵/۰P=) در افراد دارای مشکلات قلبی-عروقی و نمرات حیطههای تمایل (۰۰۱/۰P=)، برانگیختگی (۰۰۶/۰P=)، لغزندهسازی (۰۱۰/۰P=)، ارگاسم (۰۰۴/۰P=)، رضایت (۰۲۲/۰P=) و نمره کلی FSFI (۰۱۷/۰P=) در افراد دارای دیابت در مقایسه با افراد فاقد این مشکلات بهطور معناداری کمتر بود. همچنین نمره حیطه درد در افراد دارای مشکلات عضلانی-اسکلتی در مقایسه با افراد فاقد آن کمتر بود (۰۴۱/۰P=) و بهعبارتی در این حیطه شرایط نامطلوبتری داشتند. نمره حیطه رضایت در افراد دارای همسر دچار مشکلات طبی بهطور معناداری کمتر بود (۰۴۰/۰P=).
نتیجهگیری: مشکلات قلبی-عروقی، دیابت و عضلانی-اسکلتی میتوانند بر عملکرد جنسی زنان یائسه تأثیر منفی بگذارند. بنابراین در سیاستگذاریهای سلامت زنان بایستی به کنترل این دسته از بیماریها در جهت بهبود عملکرد جنسی آنان توجه نمود.