زمینه و هدف: اجزای مسیر کلاسیک کمپلمان در پاتوژنز بیماری SLE دخالت دارند، لذا بر آن شدیم تا برای ارزیابی فعالیت بیماری به بررسی فعالیت مسیر کلاسیک کمپلمان CH۵۰ و اندازهگیری C۴, C۳ C۳d, C۴d, SC۵b-۹، در بیماران بپردازیم و نتایج را در بیماران مرحله غیرفعال (inactive) با بیماران مرحله فعال (flare) مقایسه نماییم.
روش بررسی: در این مطالعه تعداد ۷۸ بیمار زن که ۲۴ نفر از آنها در گروه فعال (SLEDAI,۲K>۶) و ۵۴ نفر در گروه غیرفعال (SLEDAI.۲K≤۶) بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. CH۵۰ سرمی بر اساس همولیز و C۴, C۳، به روش نفلومتری و C۳d،C۴d ، SC۵b-۹ با روش ELISA اندازهگیری شدند. اطلاعات بهدست آمده توسط نرمافزار آماری SPSS بررسی شده و نتایج با هم مقایسه گردیدند.
یافتهها: با توجه به آنالیز اطلاعات، صرفاً میانگین C۴d SE)±(Mean در گروه فعال و غیرفعال اختلاف معنیداری را نشان داد. بدین معنی که در گروه غیرفعال میزان C۴d در مقایسه با فعال بیشتر بوده است. اما در میانگین سایر فاکتورها یعنی: C۳، C۴، SC۵b-۹، CH۵۰، C۳dCic-raji، اختلاف معنیداری دیده نشد. ضمناً همبستگی معنیداری بین سطح C۳ و C۴ مشاهده شد.
نتیجهگیری: چون میانگین C۴d در دو گروه فعال و غیرفعال اختلاف معنیداری را نشان میداد، شاید بتوان از آن به عنوان بیومارکر برای نشان دادن فعالیت بیماری استفاده کرد. به علاوه وجود همبستگی بین سطح C۳ و C۴ به نوعی میتواند موید فعال بودن مسیر کلاسیک در این بیماران باشد.