۲ نتیجه برای درمان تسکینی
پیمان حداد، افسانه مداح صفائی، ارمغان فرد اصفهانی،
دوره ۷۱، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
استخوان شایعترین محل متاستاز در بیماران مبتلا به سرطان است. تعداد زیادی از متاستازهای استخوانی بیعلامتند و اغلب بهطور اتفاقی در بررسیهای اولیه یا پیگیریها کشف میشوند. در موارد علامتدار، درد شایعترین علامت است. کیفیت درد متفاوت و از درد نقطهای تا تیر کشنده متغیر است. درد اغلب شبها و با فعالیت تشدید میشود. با افزایش طول عمر بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی بهخصوص در مبتلایان کانسر پستان و پروستات در سالهای اخیر، انتخاب مناسب مجموعهای از روشهای درمانی برای آن اهمیت زیادی پیدا کرده و میتواند منجر به بهبود کیفیت زندگی بیماران، کاهش هزینههای درمانی، جلوگیری از ناتوانی و وابستگی بیمار به اطرافیان، عدم تاخیر در درمانهای ضد سرطان و پیشگیری از عوارض تهدیدکننده حیات گردد. درمان فعلی متاستازهای استخوانی شامل کنترل درد با آنالژزیکها، پرتودرمانی (پرتو درمانی موضعی یا سیستمیک)، بیسفسفوناتها و جراحی میباشد. درمان و کنترل متاستازهای استخوانی کاری پرچالش و نیازمند همکاری گروهی متخصصین رشتههای ذیربط است. رادیوتراپی در میان درمانهای انکولوژی بیشترین کاربرد را برای این منظور دارد. در این نوشتار، به مرور متاستاز استخوانی و درمانهای آن با تکیه بر نقش ویژه پرتودرمانی موضعی و سیستمیک میپردازیم و سعی میکنیم با مرور مقالاتی که در زمینه درمان متاستازهای استخوانی در کشور و بهخصوص توسط نویسنده و سایر همکاران در بخش رادیوتراپی- انکولوژی انستیتو کانسر و مرکز تحقیقات پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است بتوانیم به انتخاب بهترین روش درمان در بیماران ایرانی مبتلا به متاستازهای استخوانی کمک کنیم.
محمد مسعود خوبیاری، سیمین نجفقلیان، بهاره عباسی، رامین پرویزراد، رضا آقابزرگی،
دوره ۸۲، شماره ۵ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: مراجعه به اورژانس (EDs) نشاندهنده نیازهای درمانی بیماران است. بهعلت بروز افزایش یابنده سرطان و وقوع شرایط اورژانس، یک چالش برای ارایه خدمت بهوجود میآید. لذا این مطالعه با هدف جلوگیری از مراجعات قابلپیشگیری در بیماران مبتلابه سرطان در چند مرکز انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، پرونده بیماران شناختهشده مبتلابه سرطانهای مختلف، در اورژانس بیمارستانهای ولیعصر و امیرالمومنین اراک و بیمارستان حضرت رسول اکرم و لولاگر تهران و بیمارستان صدوقی و شاه ولی یزد از فروردین تا شهریور ماه سال ۱۳۹۶ بررسی شد. برای اندازهگیری فوری بودن ویزیتهای ED از شاخص شدت اضطراری و فرم تریاژ استفاده شد و پیامد آن از پرونده بیمار استخراج و در چکلیست جمعآوری دادهها ثبت شد. تجزیهوتحلیل رگرسیون لجستیک چند متغیره برای بررسی ارتباط عوامل مراجعه و علل قابلپیشگیری استفاده شد.
یافتهها: از ۱۱۰۷ بیمار (۷/۴۹%) مرد و (۳/۵۰%) زن مبتلابه سرطان بودند. سن ۶۵ سال و بالاتر، بیشترین ویزیت را داشتند. سن ۱۷ سال و کمتر (نسبت شانس، ۱۷۲/۳، ۹۵% فاصله اطمینان (CI)، ۴۰۹/۲-۰۲۱/۴) و وجود بیش از یک بیماری همراه (نسبت شانس، ۶۱۰/۳، ۹۵% فاصله اطمینان (CI)، ۶۱۱/۳-۵۲۱/۴) ارتباط مثبتی با ویزیتهای قابلپیشگیری داشت.
نتیجهگیری: در این مطالعه، ۷/۵۵% از ویزیتهای ED بیماران مبتلابه سرطان قابلپیشگیری شناسایی شدند و شایعترین علت مراجعه علایم عمومی درد (۲/۱۸%)، تب (۷/۸%) و ضعف و بیحالی (۵/۷%)بود. این یافتهها نیاز به درمان تسکینی برجسته میکند.