نوید قرایی، محمد علی جعفری، مائده جعفری، فاطمه کرمی رباطی، سعیده پرورش،
دوره ۸۲، شماره ۴ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: نفرولیتیازیس یکی از قدیمیترین بیماریهای سیستمیک شناختهشده کلیه و مجاری ادراری در کودکان است. هدف مطالعه حاضر، مقایسه سطح سرمی ویتامین D در کودکان مبتلا به نفرولیتیازیس و کودکان سالم بود.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی-مقطعی روی ۷۴ کودک مبتلا به سنگ کلیه و ۶۳ کودک سالم مراجعهکننده به بیمارستان افضلیپور کرمان از مهر ۱۳۹۶ تا شهریور ۱۳۹۸ انجام شد. همه بیماران، تحت سونوگرافی کلیهها و مجاری ادراری قرار گرفتند. تشخیص سنگ کلیه براساس نظر رادیولوژیست بود. مشخصات دموگرافیک بیماران (سن و جنس) ثبت شد. آزمایش خون بیماران از نظر ویتامین D و کلسیم بررسی شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها، از روشهای آمار توصیفی، تحلیلی و SPSS software, version ۲۱ (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) استفاده شد.
یافتهها: میانگین سن کودکان مبتلا به سنگ کلیه و کودکان سالم، بهترتیب، ۸/۱±۴۱/۵ و ۴۱/۰±۰۶/۱۰ سال بود (۹۷۱/۰=P). بیشترین تعداد بیماران، پسر بودند (۱/۵۸%). ۷/۲۹% بیماران و ۹/۱۵% کودکان سالم، سابقه خانوادگی سنگ کلیه داشتند (۰۵۶/۰P=) ۷۱/۶% بیماران، سنگ کلیه یک طرفه و ۲۸%، سنگ کلیه دو طرفه داشتند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در کودکان سالم (۰۲۱/۰=P) و میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه، بیشتر بود (۰۰۱/۰=P). میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه که سابقه خانوادگی سنگ کلیه داشتند، بیشتر بود (۰۱۸/۰=P). میانگین کلسیم در کودکان با سنگ کلیه دو طرفه بیشتر بود (۰۳۳/۰=P). میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه با کمبود ویتامین D (۰۰۱/۰=P) و سطح کافی ویتامین D (۰۳۷/۰=P) بیشتر بود.
نتیجهگیری: میانگین سطح سرمی ویتامین D در کودکان سالم بهطور قابلتوجهی بیشتر از کودکان مبتلا به سنگ کلیه و میانگین کلسیم در کودکان مبتلا به سنگ کلیه، بهطور قابلتوجهی بیشتر از کودکان سالم بود. مطالعات گستردهتر با تعداد بیماران بیشتر برای بررسی این رابطهها، مورد نیاز است.