زمینه و هدف: مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تغییرات آزمایشگاهی عملکرد کبد و تیرویید در بیماران درگیر مسمومیت با سرب انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی ۱۰۰ بیمار با شواهد بالینی مسمومیت با سرب انجام شد که از اردیبهشت ۱۳۹۷ تا دی ۱۳۹۷ به بیمارستان لقمان حکیم تهران ارجاع شده بودند. همچنین، ۱۰۰ شرکتکننده دیگر با جنسیت و سن همسان، با سابقه مصرف تریاک و تماس با سرب یا فلزات غیر مرتبط با محل کار و با سطح نرمال سرب، بهعنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند.
یافتهها: میانگین سطح سرمی سرب در گروههای مورد و شاهد بهترتیب dl/µg ۴/۰±۱۲/۶۳ و dl/µg ۱/۰±۲/۶، با اختلاف آماری معنادار (۰۰۱/۰>P) بود. با اینحال، سطح آنزیمهای آلکالن فسفاتاز (ALKp)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) در گروه بیمار در مقایسه با گروه شاهد بهطور معناداری بالاتر بود (۰۰۱/۰>P). سطح هورمون محرک تیرویید (TSH) در بیماران مبتلا به مسمومیت با سرب (MIU/L ۰۴/۳±۰/۰) در مقایسه با گروه کنترل (۲۳/۱±۲/۲) بهطور قابل توجهی کمتر بود (۰۴/۰=P).
نتیجهگیری: مسمومیت با سرب میتواند عملکرد کبد را مختل کند و باعث افزایش آنزیمهای کبدی شود. همچنین مسمومیت با سرب میتواند بر روی سطوح هورمون تحریککننده تیرویید و هورمون لووتیروکسین تاثیر بگذارد. درک دقیق مکانیسمها ممکن است به کنترل اثرات هپاتوتوکسیک در بیماران کمک کند. همچنین دانستن الگوی افزایش آنزیمهای کبدی و تغییرات هورمونهای تیروییدی ممکن است به تمیز مسمومیت با سرب از سایر تشخیصهای افتراقی کمک کند.