آزاده میرفیضاللهی، شیرین فریور، محمد مهدی آخوندی، محمد حسین مدرسی، مهشید حجت، محمدرضا صادقی،
دوره ۶۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
زمینه و هدف: ایزوآنزیم GSTM و GSTP آنزیم گلوتاتیون S-ترانسفراز در سطح اسپرم انسان وجود دارند که در محافظت علیه استرس اکسیداتیو نقش دارد. هدف این مطالعه بررسی پلیمورفیسم ژن GSTP۱ و GSTM۱ و ارتباط آن با فعالیت آنزیم گلوتاتیون S-ترانسفراز و پارامترهای اسپرمی میباشد.
روش بررسی: این مطالعه روی ۹۵ مرد مبتلا به الیگوآستنو تراتواسپرمی و ۲۶ مرد نورمواسپرمی انجام گردید. آنالیز مایع منی بر اساس روش استاندارد WHO برای هر دو گروه انجام گرفت.پس از استخراج DNA ژنومی خون با استفاده از روش Salting out، پلیمورفیسم ژن GSTM۱ با استفاده از Multiplex-PCR و پلیمورفیسم ژن GSTP۱ به کمک روش PCR-RFLP بررسی گردید. سپس فعالیت آنزیم گلوتاتیون S-ترانسفراز در سطح اسپرم اندازه گیری شد.
یافتهها: فراوانی ژنوتیپ نول GSTM۱ در گروه مورد و کنترل به ترتیب ۱/۵۲% و ۸/۵۳% بود. اختلاف فعالیت آنزیم گلوتاتیون S-ترانسفراز بین دو ژنوتیپ مثبت و نول GSTM۱ در دو گروه معنیدار نبود. نتایج پلیمورفیسم ژن GSTP۱ نشان داد همه نمونههای مورد بررسی دارای ژنوتیپ Ile/Ile در کدون ۱۰۵ میباشند. فراوانی ژنوتیپ هموزیگوت Ala/Ala) ۱۱۴ (، هتروزیگوت (Ala/Val ۱۱۴)، هموزیگوت (Val/Val۱۱۴) ژن GSTP۱ در گروه الیگوآستنوتراتواسپرمی به ترتیب ۱/۸۱% و ۹/۱۷% و ۱/۱% و در گروه نورمو اسپرمی به ترتیب ۵/۸۸% و ۵/۱۱% و صفر بود.
نتیجهگیری: فقدان فعالیت آنزیمی مربوط به ژنوتیپ نول GSTM۱ تاثیری بر پارامترهای اسپرمی و میزان فعالیت آنزیمی ندارد که ممکن است به دلیل فعالیت جبرانی سایر ایزوزیمهای موجود در سطح اسپرم از جمله GSTP۱ باشد که خود میتواند مربوط به افزایش بیان ژن GSTP۱ در مواجهه با استرس اکسیداتیو باشد.