دوره 78، شماره 7 - ( مهر 1399 )                   جلد 78 شماره 7 صفحات 472-466 | برگشت به فهرست نسخه ها

Cheshmyazdan M, Bamir M, Dehnavieh R, Masoud A, Setayesh A H, Karamoozian A. Comparing scientific production of prioritized health areas of Iran's comprehensive scientific map with outlook horizon 1404 countries, a scientometric study: brief report. Tehran Univ Med J 2020; 78 (7) :466-472
چشم‌یزدان محمدرضا، بامیر موسی، دهنویه رضا، مسعود علی، ستایش امیرحسین، کارآموزیان علی. مقایسه تولیدات علمی حوزه‌های اولویت‌دار نقشه جامع سلامت ایران با کشورهای چشم‌اندازافق‌1404: یک مطالعه علم‌سنجی: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1399; 78 (7) :466-472

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
2- مرکز تحقیقات مدیریت ارائه خدمات سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
3- مرکز تحقیقات مدل سازی در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
زمینه و هدف: تحقق اهداف نقشه جامع سلامت ایران، نیازمند بررسی حوزه‌های اولویت‌دار افق 1404، در تقابل با کشورهای خاورمیانه می‌باشد. هدف ﭘﮋﻭﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ نیز در همین راستا می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه کنونی، از نوع علم‌سنجی و منبع گردآوری داده‌ها، پایگاه سایمگو است. جامعه آماری پژوهش، رشته‌های اولویت‌دار نقشه جامع در مقایسه با کشورهای منطقه می‌باشد. بازه‌های زمانی بررسی، سال‌های 1389 تا 1396 می‌باشد.
یافته‌ها: در سه دسته زیرساخت، بقا و کمال، بالاترین میزان رشد تغییرات، از بعد رتبه مدارک، در دسته زیرساخت پزشک خانواده با 314% و در دسته بقا، پرستاری با 931% رشد مربوط به ایران، اما در دسته کمال، نانوتکنولوژی با 269% رشد مربوط به عربستان؛ از بعد رتبه استناد، در دسته زیرساخت، مدیریت اطلاعات سلامت با 190% و در دسته بقا، نانو با 247% رشد مربوط به عربستان، اما در دسته کمال، پرستاری با 166% رشد مربوط به مصر می‌باشد.
نتیجه‌گیری: کشور ایران در اکثریت حوزه‌ها از بعد استناد و مدارک توانسته رتبه اول منطقه را در 1396 کسب کند. کشورهای ایران و عربستان در اکثریت حوزه‌ها، میزان صعودی، اسرائیل و ترکیه میزان نزولی نسبت تغییرات را داشته‌اند.
واژه‌های کلیدی: سلامت، ایران، تولیدات.