دوره 59، شماره 1 - ( 1-1380 )                   جلد 59 شماره 1 صفحات 90-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavakkol P, Emdadi S. Evaluation of prevalence of oral candidiasis in patients using complete denture wears. Tehran Univ Med J 2001; 59 (1) :86-90
پرویز توکل ، شیده امدادی . بررسی فراوانی کاندیدیازیس دهانی در افراد استفاده کننده از دست دندان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1380; 59 (1) :86-90

یکی از ضایعات معمول بیمارانی که از دست دندان استفاده می کنند استوماتیت ناشی از دست دندان می باشد که علت آن در مقالات به خوبی روشن نیست. بعضی از مقالات عامل بیماری را قارچ کاندیدا آلبیکانس می شناسند و بعضی از مقالات عوامل دیگر را هم عامل بیماری می دانند. این مطالعه به منظور تعیین میزان فراوانی ابتلا به کاندیدیازیس دهانی در افراد استفاده کننده از دست دندان به انجام رسیده و رابطه آنرا با فاکتورهای مختلف مورد بررسی قرار داده است. 50 بیمار که همگی دست دندان کامل داشته اند مورد بررسی قرار گرفتند، مخاط دهان بیماران با سواپ نمونه برداری و در محیط کشت سابوروا آگار حاوی 0/005 درصد کلرامفنیکل کشت داده شد و کشتها با روشهای معمول قارچ شناسی مطالعه شدند. ابتلا به کاندیدیازیس دهانی در 80 درصد بیماران مشاهده گردید، در این تحقیق رابطه مستقیمی بین میزان ابتلا به کاندیدیازیس دهانی و خارج کردن دست دندان از دهان در شبها، میزان تمیز کردن دست دندان، وجود ساکشن در دست دندان و وجود علایم استوماتیت ناشی از دست دندان مشاهده شد، ولی رابطه ای بین میزان ابتلا به کاندیدیازیس دهانی و جنس بیماران، استعمال دخانیات، وجود بیماریهای زمینه ای، وجود ترک گوشه لب، وضعیت فعلی دست دندان و وضعیت گیر و ارتفاع دست دندان یافت نگردید. یافته های مطالعه ما نشان می دهد که عامل اصلی استوماتیت ناشی از دست دندان کاندیدا آلبیکانس است و فاکتورهای دیگر مانند تمیز کردن دست دندان و خارج کردن دست دندان از دهان در شب و وجود هر نوع ساکشن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.