توسلی علیرضا، نورشفیعی سجاد، توسلی احمدرضا، حاجبی خانیکی سعیده. آیا قطع آسپیرین پیش از اعمال جراحی غیرقلبی لازم است؟. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1396; 75 (12) :881-887
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-8576-fa.html
1- مرکز تحقیقات جراحی آندوسکوپیک و روشهای کم تهاجمی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
2- مرکز تحقیقات جراحی آندوسکوپیک و روشهای کم تهاجمی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. ، s.noorshafiee@gmail.com
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
چکیده: (14988 مشاهده)
زمینه و هدف: فواید آسپیرین طی بررسیهای مکرر بهویژه در پیشگیری ثانویه در انفارکتوس قلبی، سکته مغزی و پس از انجام آنژیوگرافی مداخلهای و تعبیه استنت ثابت شده است.
روش بررسی: این مطالعه گذشتهنگر روی تمام بیمارانی صورت گرفت که از مرداد ماه ۱۳۸۴ تا اسفند ۱۳۹۱ تحت عمل جراحی غیرقلبی در بیمارستان قائم (عج) مشهد قرار گرفتند و به هر علتی آسپیرین در آنها قطع نشد. عمده این جراحیها شامل کولهسیستکتومی لاپاراسکوپی و آپاندکتومی بودند. دادهها شامل حجم خونریزی حین عمل، خونریزی و هماتوم پس از عمل، نیاز به عمل دوباره بهعلت خونریزی، وقوع حوادث قلبی-عروقی حین بستری و یا پس از یکماه، کبودی در ناحیه پوست و خونریزی پس از ترخیص ثبت و تحلیل شد.
یافتهها: ۱۹۷ نفر وارد مطالعه شدند و تمام این بیماران تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. میانگین میزان خونریزی حین عمل ml ۱۱۰ بود. ۱۳ نفر (۴/۰۶%) از بیماران در گروه کولهسیستکتومی لاپاراسکوپی و یک نفر در گروه آپاندکتومی به علت عدم کنترل اولیه شریان خونرسانی دچار خونریزی بیش از ml ۱۱۰ شدند که عمل به جراحی باز تبدیل یافته و کنترل موفقیتآمیز خونریزی صورت گرفت. هشت نفر دیگر (۶/۵۹%) بدون نیاز به جراحی باز تحت درمان قرار گرفتند. هیچ حادثه قلبی-عروقی در دوره یک ماهه پس از اعمال جراحی رخ نداد.
نتیجهگیری: ادامه مصرف آسپیرین در دوره پیش از جراحی نه تنها با افزایش ریسک خونریزی همراه نبوده بلکه با کاهش حوادث قلبی-عروقی نیز همراه بود.