عابدپور نصرت، موثقپور اکبری علیاکبر، صناعت زهره. بررسی لیپیدپروفایل و سطح خونی لیپوپروتیین با دانسیته پایین اکسید شده در بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (7) :423-427
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-9990-fa.html
1- گروه بیماریهای داخلی، مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- گروه هماتولوژی و بانک خون، مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، zohrehsanaat@yahoo.com
چکیده: (2091 مشاهده)
زمینه و هدف: لوسمی حاد میلوییدی، سرطان مغز استخوان و خون میباشد. لیپیوپروتیین اکسیداتیو با دانسیته پایین (oxLDL) یک فاکتور پیشالتهابی و پیشآتروژنیک است که رادیکالهای آزاد در ساختار خود دارد. در بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی و برخی سرطانها میزان oxLDL نیز افزایش دارد. مطالعات نشان دادهاند که oxLDL و دیسلیپیدمی در بیماران مبتلا به کانسرهای مختلف شیوع بالاتری دارند. هدف از انجام پژوهش کنونی بررسی سطح لیپدهای خون و oxLDL در این بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی میباشد.
روش بررسی: در مطالعه توصیفی ۳۶ بیمار مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی که از فروردین ۱۳۹۶ تا اسفند ۱۳۹۶ در بخش خون شهید قاضی بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی تبریز تشخیص داده شدند، وارد مطالعه شدند. پس از دریافت رضایتنامه کتبی آگاهانه از بیماران پس از ۱۲ ساعت ناشتایی اندازهگیری سطح لیپیدهای خونی و سطح oxLDL با استفاده از دستگاه Automatic analyzer (Abbott Laboratories, Abbott Park, IL, USA) (بهروش ELISA) صورت گرفت.
یافتهها: ۲۳ بیمار (۵۴/۸%) مرد و ۱۹ بیمار (۴۵/۲%) زن بودند. میانگین سنی بیماران ۱۴/۴۸±۴۴/۰۶ سال بود که پایینترین سن، ۲۵ و بالاترین آن ۸۰ سال بود. در بررسی، میانگین سطح کلسترول خون mg/dl ۴۲/۲۸±۱۴۷/۶۴، تریگلیسرید خون mg/dl ۷۹/۳۴±۱۸۳/۲۸، LDL، mg/dl ۲۶/۳۵±۸۴/۸۹، HDL، mg/dl ۱۴/۵۱±۲۹، oxLDL میانگینی برابر با ng/ml ۶۰۳۱/۸۵±۱۴۸۲/۵ واحد داشتند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که دیسلیپیدمی در بیماران لوسمی حاد میلوییدی مشهود نبوده است. در مورد اینکه oxLDL یک فاکتور استرس اکسیداتیو دخیل در بیماری لوسمی حاد میلوییدی نیاز به بررسی و مطالعات بیشتر میباشد.