1- گروه روماتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران.
2- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران.
3- بیمارستان گلستان، واحد توسعه و تحقیقات، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران. ، zeynabderisgenetice@gmail.com
چکیده: (4503 مشاهده)
زمینه و هدف: اسکلروز سیستمیک یک بیماری خودایمنی بافت همبند است که باعث درگیری عروق کوچک و رسوب کلاژن در پوست و احشای داخلی بدن میشود. بیماران براساس نوع درگیری پوستی به دو گروه محدود و منتشر تقسیم میشوند. براساس مطالعات، شیوع بیماری اسکلروز سیستمیک ۱۵ مورد در صدهزار نفر برآورد شده است که از این میزان، زنان با نسبت سه برابر بیشتر از مردان، عمدهی بیماران را تشکیل میدهند. هدف این مطالعه بررسی علایم بالینی و آزمایشگاهی این بیماری میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه که بهصورت توصیفی-مقطعی در سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴ بر روی ۲۰۰ بیمار مبتلا به اسکلرودرمی مراجعهکننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان گلستان اهواز صورت گرفت، علایم بالینی و آزمایشگاهی بیماران از طریق پرونده بیماران گردآوری شد.
یافتهها: از مجموع ۲۰۰ بیمار مبتلا به اسکلرودرمی، ۹۱/۵% زن و ۸/۵% مرد بودند. میانگین سنی مبتلایان ۴۴ سال بود. شایعترین نژاد با شیوع ۷۸/۵%، نژاد لر بوده است. ۶۸% بیماران مبتلا به نوع منتشر اسکلرودرمی و موارد محدود اسکلرودرمی ۳۲% بود. پدیده رینود در ۱۰۰% بیماران و اسکلروداکتیلی در ۵/۸۸% مبتلایان وجود داشت. ۵۴/۵٪ بیماران دچار عوارض ریوی و فیبروز بینابینی ریه بودند. موارد مثبت ویژگیهای آزمایشگاهی بهصورت آنتیبادیهای ضد هستهای (ANA) %۹۳، آنتی توپوایزومراز (Anti-Scl-۷۰) ۷۷/۵٪ و آنتیبادی آنتیسانترومر (ACA) ۷۰% برآورد گردید.
نتیجهگیری: بیماران اسکلرودرمی در استان خوزستان بیشتر زنان میانسال و از نژاد لر بودند که در دوسوم موارد مبتلا به نوع منتشر این بیماری بودند.