دوره 77، شماره 10 - ( دی 1398 )                   جلد 77 شماره 10 صفحات 662-657 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi Bazargani H, Sadegh Tabrizi J, Asghari Jafar Abadi M, Yousefi R, Mohammadzadeh M, Ahmadi A et al . Ten-year HIV/AIDS epidemiology in East Azerbaijan in Iran from 2004 to 2014: brief report. Tehran Univ Med J 2020; 77 (10) :657-662
صادقی بازرگانی همایون، صادق تبریزی جعفر، اصغری جعفرآبادی محمد، یوسفی رضا، محمدزاده مهدی، احمدی اسد و همکاران.. اپیدمیولوژی 10 ساله ایدز در استان آذربایجان شرقی (1393-1383): گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (10) :657-662

1- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- گروه مدیریت خدمات بهداشتی، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- گروه بیماری‌های غیرواگیر، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
4- گروه بیماری‌های واگیر، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
5- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، asadahmadi7313@gmail.com
6- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
زمینه و هدف: ایدز یک بیماری نوپدید و به‌عنوان بلای قرن شناخته شده است، این پژوهش بر آن است تا اپیدمیولوژی ۱۰ ساله ایدزHuman immunodeficiency viruses (HIV)/ Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) در استان آذربایجان شرقی را جهت تشخیص، درمان و مراقبت بیماران ارایه دهد.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و شامل داده‌های تمامی بیماران HIV-positive (HIV+) یا مبتلا به ایدز گزارش شده از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ دانشگاه علوم پزشکی تبریز می‌باشد. داده‌های در نرم‌افزار Stata, version 11.0 (Stata Corp., College Station, TX, USA) تحلیل و سپس در نرم‌افزار ArcGIS, version 10.7.1 (ESRI Inc., Redlands, CA, USA) نمایش داده شد.
یافته‌ها: براساس نتایج این مطالعه بیشترین مبتلایان با ۸۹/۹% جنس مرد، ۲۸/۹% در سنین زیر ۳۶ سال و۳۲/۳% دارای تحصیلات ابتدایی بودند. بیشترین روش انتقال با ۴۲/۳% از طریق تزریق مشترک بوده است.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج این مطالعه بیشترین شیوع ایدز در مردان گروه سنی زیر ۳۶  سال و در تحصیلات ابتدایی و کم‌سواد و در شهر تبریز و مراغه مشاهده شده است.
نوع مطالعه: گزارش كوتاه |