دوره 77، شماره 12 - ( اسفند 1398 )                   جلد 77 شماره 12 صفحات 745-740 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sheikholeslami F, Gharibzadeh S, Gharibzadeh, Miyandehi N, Ahmadnejad F, Godeyri Eslami S, et al . Designing of immuno-capture ELISA assay kit for rabies vaccine potency. Tehran Univ Med J 2020; 77 (12) :740-745
شیخ‌الاسلامی فرزانه، غریب‌زاده صفورا، مصطفوی احسان، میاندهی نرگس، احمدنژاد فرزانه، جدیری اسلامی سعید، و همکاران.. طراحی کیت الایزای ایمنی-تسخیری برای سنجش قدرت ایمنی‌زایی واکسن هاری. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (12) :740-745

1- گروه تحقیقات ویروس‌شناسی، مرکز همکاری‌های سازمان بهداشت جهانی برای رفرانس و تحقیقات هاری، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران. ، f_sheikh@psateur.ac.ir
2- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران.
3- بخش واکسن‌های ویروسی، مجتمع تولیدی تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران، کرج، ایران.
4- بخش کنترل کیفیت، مجتمع تولیدی تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران، کرج، ایران.
5- بخش ایمنی سلامت و محیط، مجتمع تولیدی تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران، کرج، ایران.
زمینه و هدف: ارزیابی ایمنی‌زایی واکسن هاری با یک روش ارزان، سریع، دارای دقت بالا و سازگار با ارزش‌های اخلاقی بسیار مهم است، بنابراین پژوهشگران به ارایه روش‌های گوناگونی از جمله انتشار یک طرفه شعاعی، روش آزمایشگاهی ارایه شده توسط انستیتوی سلامت ملی آمریکا پرداخته‌اند. مطالعه حاضر با هدف جایگزینی یک روش برون‌تنی سازگار با معیارهای اخلاق پزشکی به جای روش درون‌تنی انجام شد. با پذیرش این نکته که ایمنی‌زایی واکسن هاری، وابسته به مقدار آنتی‌ژن گلیکوپروتیینی موجود در آن است و این که آنتی‌بادی مونوکلونال تا خوردگی صحیح گلیکوپروتیین ویروس هاری را تشخیص می‌دهد، مقدار جزو گلیکوپروتیینی می‌تواند نشان‌دهنده مقدار ایمنی‌زا بودن واکسن باشد.
روش بررسی: این مطالعه کاربردی از شهریور ۱۳۹۵ تا شهریور ۱۳۹۷ در آزمایشگاه مرکز همکاری‌های سازمان بهداشت جهانی برای رفرانس و تحقیقات هاری انستیتو پاستور ایران در تهران انجام گرفت. ما برای تعیین مقدارگلیکوپروتیین ویروسی در واکسن‌های مختلف هاری یک الایزای ایمنی-تسخیری (Immune-capture enzyme-linked immunosorbent assay, ELISA) طراحی کردیم.
یافته‌ها: در منحنی استاندارد شیب خط برابر (۰/۰۰۱۳R2=۰/۹۸ (P= محاسبه شد. در واکسن‌های انسانی میانگین بین ۷/۳۶۶-۵/۵۵۴ (انحراف‌معیار ۰/۱۰۳۹-۰/۰۴۶۳ به‌ترتیب) و ضریب تغییرات ۲/۴۳۶-۰/۷۷۸ و در واکسن‌های حیوانی میانگین ۵/۹۹۳-۲/۲۹۳ (انحراف‌معیارها ۰/۲۷۲۴-۰/۰۰۴۱) و ضریب تغییرات ۴/۵۴۶-۰/۱۸۲ تعیین گردید. برای واکسن حیوانی ضریب همبستگی پیرسون ۰/۹۹ و برای واکسن انسانی این ضریب ۰/۹۵ به‌دست آمد. همچنین ضریب همبستگی توافقی برای واکسن حیوانی ۰/۹۸ و برای واکسن انسانی ۰/۹۸ بود که نشان‌دهنده وجود توافق متوسط رو به بالا در نمونه‌های واکسن‌های انسانی و حیوانی است.
نتیجه‌گیری: کیت الایزای طراحی شده دارای تکرارپذیری، دقت بینابینی و استواری مناسبی برای سنجش میزان گلیکوپروتیینی واکسن هاری بود که ارتباط مستقیمی با ایمنی‌زایی واکسن داشت.