دوره 78، شماره 1 - ( فروردین 1399 )                   جلد 78 شماره 1 صفحات 37-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaei A, Khosravi N, Monfaredi M, Minaieyan S, Atefi N S, Hassanpour H et al . The role of breastfeeding and breast milk on the colonization of Helicobacter pylori in the infants gastrointestinal tract. Tehran Univ Med J 2020; 78 (1) :33-37
طباطبایی آذردخت، خسروی نسترن، منفردی منیره، مینائیان سارا، عاطفی نجمه سادات، حسن‌پور حمیده و همکاران.. نقش تغذیه با شیرمادر و شیرخشک بر روی کلونیزه شدن هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارش شیرخواران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1399; 78 (1) :33-37

1- پژوهشکده ایمونولوژی و بیماری‌های عفونی، معاونت پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- پژوهشکده ایمونولوژی، مرکز تحقیقات مقاومت‌های میکروبی، معاونت پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- گروه پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- پژوهشکده ایمونولوژی و بیماری‌های عفونی، معاونت پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، badamchiy12@gmail.com
زمینه و هدف: هلیکوباکتر پیلوری عفونت بسیار شایع، جدی و مزمن است. طیف متنوعی از اختلالات دستگاه گوارش مانند گاستریت مزمن، بیماری زخم پپتیک، آدنوکارسینوم معده و لنفوم بافت لنفوییدی مخاطی ایجاد می‌کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش تغذیه با شیرمادر و شیرخشک بر روی کلونیزاسیون هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارش شیرخواران ۲ تا ۲۴ ماهه انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی در مدت دو سال، از تیر ۱۳۹۵ تا آخر خرداد ۱۳۹۷ در میان ۹۲ کودک مراجعه‌کننده به بیمارستان علی‌اصغر دانشگاه علوم پزشکی ایران، انجام شد. ابتدا پرسشنامه‌ای توسط پزشک متخصص نوزادان شامل مشخصات دموگرافیک و بالینی کودکان ثبت گردید. از شیرخواران نمونه مدفوع در طی ۲، ۶، ۱۲ و ۲۴ ماهگی گرفته شد. نوزادان به دو گروه تقسیم شدند، گروه تغذیه با شیرمادر و گروه تغذیه با شیرخشک. از تست آنتی‌ژن هلیکوباکتر پیلوری در مدفوع، برای تشخیص عفونت در گروه‌های انتخاب شده، استفاده شد.
یافته‌ها: شیوع عفونت هلیکوباکتر پیلوری در بین نوزادان مورد مطالعه، ۲۸/۳% بود. شیوع عفونت هلیکوباکتر پیلوری، در گروه تغذیه با شیرمادر ۲۰% و شیوع عفونت هلیکوباکتر پیلوری، در گروه تغذیه با شیرخشک ۴۴% مشاهده شد. تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد. بین عفونت هلیکوباکتر پیلوری و تغذیه کودکان با شیرخشک، ارتباط معناداری مشاهده گردید.
نتیجه‌گیری: کودکانی که از شیرمادر تغذیه میکردند در مقایسه با کودکانی که از شیرخشک تغذیه می‌کردند، کمتر به عفونت هلیکوباکتر پیلوری مبتلا شدند.