فرشچی سمیره، مهدیزاده سراج جلال، شریف کاشانی شروین، فرشچی امیر. بررسی تاثیر جهت ترومای سر و حجم پیاز بویایی در بیماران آنوسمیک بعد از تروما. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (6) :365-370
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-105-fa.html
1- گروه گوش و حلق و بینی، بیمارستان امیر اعلم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، samsam_far@yahoo.com
2- گروه گوش و حلق و بینی، بیمارستان امیر اعلم دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه رادیولوژی، بیمارستان امیر اعلم دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- گروه فارماکواکونومی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (6575 مشاهده)
زمینه و هدف: آنوسمی یکی از مهمترین علایم بیماران پس از ضربه به سر است که کیفیت زندگی بیماران را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد و در 30% از موارد ضربه سر دیده میشود. آنوسمی همچنین یکی از موارد شایع ارجاع بیماران پس از ضربه سر از پزشکی قانونی به مراکز تخصصی گوش و حلق و بینی میباشد. در این مطالعه هدف ما بررسی تاثیر جهت ضربه وارده به سر بر حجم پیاز بویایی بیماران آنوسمیک بعد از تروما بود.
روش بررسی: تعداد 28 بیمار آنوسمیک بعد از تروما (مورد) و 37 نفر بدون سابقه ترومای سر و بدون شکایتی از مشکلات بویایی (شاهد) از نظر سن، جنس، حجم پیاز بویایی، زمان ضربه سر، محل ضربه سر، جهت ضربه سر و آستانه بویایی ارزیابی شدند. برای اندازهگیری حجم پیاز بویایی از MRI مغز کورونال بدون کنتراست و برای سنجش بویایی از تستهای آستانه بویایی و شناسایی بوها استفاده شد.
یافتهها: حجم پیاز بویایی اندازهگیری شده در گروه مورد پایینتر از حجم پیاز بویایی گروه شاهد بود. در موارد با ترومای سر قدامی (فرونتال) حجم پیاز بویایی به طور معنیداری پایینتر از موارد با ترومای خلفی (اکسیپیتال) بود (02/0P=). حجم پیاز بویایی در سمت ضربه نیز کاهش معنیداری نسبت به سمت مقابل ضربه داشت (01/0P=).
نتیجهگیری: جهت ضربه سر بر روی حجم پیاز بویایی بیماران آنوسمیک بعد از تروما تاثیر واضحی دارد. به طوری که در موارد با ترومای سر قدامی نسبت به ترومای سر خلفی و نیز در سمت موافق جهت ضربه نسبت به جهت مخالف ضربه حجم پیاز بویایی به طور معنیداری کمتر است. البته مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز میباشد.