دوره 70، شماره 6 - ( 6-1391 )                   جلد 70 شماره 6 صفحات 377-371 | برگشت به فهرست نسخه ها

M M, A R, P A, Z N, K S, M N, et al . Anti-Müllerian hormone as a predictor of IVF treatment. Tehran Univ Med J 2012; 70 (6) :371-377
مهرافزا مرضیه، رئوفی آزاده، عبدالهیان پروانه، نیکپوری زهرا، شادمانی کیمیا، نجفی مریم، و همکاران.. هورمون ضد مولری به عنوان پیشگوی پاسخ تخمدان در درمان‌های مربوط به لقاح آزمایشگاهی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (6) :371-377

1- گروه نازایی و لاپاراسکوپی ، IVF موسسه فناور یهای نوین پزشکی مهر ، dr_mehrafza@mehrhealthcare.com
2- گروه زیست شناسی تکوینی موسسه فناور یهای نوین پزشکی مهر
3- گروه زنان و زایمان موسسه فناور یهای نوین پزشکی مهر
4- گروه زنان و زایمان موسسه فناور یهای نوین پزشکی مهر
5- گروه مامایی موسسه فناور یهای نوین پزشکی مهر
6- گروه جنین شناسی موسسه فناور یهای نوین پزشکی مهر
زمینه و هدف: در سال‌های اخیر نشان داده شده است که سطح سرمی هورمون ضد مولری (Anti-Mullerian Hormone, AMH) گزینه مناسبی برای برآورد ذخیره تخمدانی است. در واقع بین ذخیره فولیکولی تخمدان و سطح سرمی AMH یک رابطه مثبت وجود دارد. در مطالعه حاضر، مقایسه بین هورمون ضد مولری و سایر متغیرهای پیشگویی‌کننده پاسخ تخمدان در درمان‌های مربوط به لقاح آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: مطالعه ما از نوع مشاهده‌ای و گذشته‌نگر می‌باشد. با بررسی پرونده 101 بیمار شرکت‌کننده در این مطالعه، اطلاعاتی نظیر سطح AMH، هورمون تحریک‌کننده فولیکول (FSH)، سن، سطح پایه استرادیول (E2) و هورمون لوتیینی (LH)، سطح E2 در روز تزریق گنادوتروپین کوریونی انسانی (Human Chorionic Gonadotropin, HCG) و نیز تعداد اووسیت‌های مرحله متافاز دو جمع‌آوری گردید.
یافته‌ها: از میان بیماران مورد مطالعه در این تحقیق، 20% به عنوان پاسخ‌گوی ضعیف، 71% پاسخ‌گوی طبیعی و 10% پاسخ‌گوی بیش از حد در نظر گرفته شد. تفاوت معنی‌داری در سطح AMH، FSH، E2 در روز تزریق HCG، اووسیت‌های مرحله متافاز دو و سن بین سه گروه بیماران مشاهده شد. تعداد اووسیت‌های مرحله متافاز دو همبستگی معنی‌دار و مثبتی با AMH (487/0=Coefficient of correlation r)، E2 (275/0=r)، LH (07/0=r) نشان دادند. این همبستگی برای FSH (26/0-=r) و سن (04/0-=r) منفی بود. فضای زیر منحنی (AUC) Area Under Curve، برای AMH (799/0AUC=)، FSH (32/0AUC=)، LH (429/0AUC=)، E2 (558/0AUC=) و سن (304/0AUC=) محاسبه شد. حد تفسیر محاسبه شده برای هورمون AMH جهت شناسایی افرادی با پاسخ‌گویی ضعیف در این تحقیق، ng/ml85/0 با ویژگی 71% و حساسیت 79% است.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که هورمون ضد مولری راهنمای مناسبی برای انتخاب بهترین دستورالعمل جهت تحریک تخمدان می‌باشد.