دوره 78، شماره 7 - ( مهر 1399 )                   جلد 78 شماره 7 صفحات 428-421 | برگشت به فهرست نسخه ها

Habibi A, Sadat Shandiz S A, Salehzadeh A, Moradi-Shoeili Z. Effects of Iron oxide functionalized by Glutamic acid and 2-pyridinecarboxaldehyde thiosemicarbazone against lung cancer A549 cells and analysis of NDRG1 gene expression. Tehran Univ Med J 2020; 78 (7) :421-428
حبیبی علیرضا، سادات شاندیز سید عطااله، صالح‌زاده علی، مرادی شوئیلی زینب. اثرات نانو ذرات اکسید آهن عامل‌دار شده با پیریدین کربوکس آلدیید تیوسمی کاربازون بر روی رده سلولی‌ A549 سرطان ریه و بررسی تغییر بیان ژن NDRG1. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1399; 78 (7) :421-428

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
زمینه و هدف: سرطان ریه، بیماری با مرگ‌ومیر بالاست که درمان‌های دارویی مرسوم در کنترل آن موفقیت چندانی نداشته است. فعالیت شلاته‌کننده‌های آهن در تحقیقات مختلف، یک راهبرد درمانی جدید مورد توجه دانشمندان بوده است. هدف اصلی این تحقیق سنتز کمپلکس جدیدی از نانوذرات اکسید آهن عامل‌دار با تیوسمی‌کاربازون
(Fe3o4 thiosemicarbazone complex) و بررسی ویژگی ضد تکثیری آن علیه رده سلولی A549 سرطان ریه بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی از شهریور 1397 تا شهریور 1398 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت انجام گرفت. ابتدا به روش واکنش متراکم‌سازی گروه‌های آمینی و آلدییدی، تیوسمی کاربازون (PTSC) سنتز شد. نانوذرات Fe3O4 به روش هم‌رسوبی در حضور گلوتامیک اسید سنتز شدند. کمپلکس Fe3O4@Glu از طریق گروهای عاملی در PTSC عامل‌دار شد. ویژگی‌های ریخت شناسی کمپلکس از طریق میکروسکوپ الکترونی روبشی مشخص شد. بقاء سلولی در غلظت‌های 5/62، 125، 250، 500 وµg/ml  1000 به روش MTT بررسی شد. تغییرات سطح بیان ژن NDRG1 به روش qRT-PCR با استفاده از فرمول 2–ΔΔCt محاسبه شد.
یافته‌ها: تصاویر SEM، کروی بودن کمپلکس Fe3O4@Glu/PTSC را تایید نمود. اندازه نانوذرات یکنواخت و درحدود nm 23-52 بود. نتایج MTT، ویژگی ضد تکثیری این کمپلکس را در غلظت‌های مختلف تایید نمود               (µg/ml 6/135 (IC50=. ژن NDRG1 در سلول‌های تیمار شده، پس از 12 ساعت، 8/1 برابر افزایش بیان داشت. در حالی‌که پس از 24 ساعت انکوباسیون، این ژن کاهش بیان 67/0 نسبت به گروه کنترل از خود نشان داد.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که Fe3O4@Glu/PTSC با کاهش بیان NDRG1، اثرات ضد تکثیری مناسبی علیه سلول‌های سرطان ریه دارد.
واژه‌های کلیدی: سلول‌های A549، آپوپتوز، NDRG1.