دوره 70، شماره 6 - ( 6-1391 )                   جلد 70 شماره 6 صفحات 388-383 | برگشت به فهرست نسخه ها

R G K, M S, M M B. Computer-aided vaccine design: a brief report. Tehran Univ Med J 2012; 70 (6) :383-388
قاسمی خوراسگانی راضیه، ثنایی مرضیه، محمدبیگی مجید. طراحی واکسن مبتنی بر کامپیوتر: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (6) :383-388

1- گروه بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده علوم و فناور یهای نوین دانشگاه اصفهان ، rghasemi110@gmail.com
2- گروه بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده علوم و فناور یهای نوین دانشگاه اصفهان
3- گروه مهندسی پزشکی، دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه اصفهان
زمینه و هدف: اگرچه تا سال‌ها استفاده از روش‌های سنتی در تولید واکسن مرسوم بود، اما با پیدایش علومی مانند مهندسی ژنتیک و بیوانفورماتیک، فرصتی برای توسعه‌ی واکسن‌های جدید و بهبود یافته فراهم گردیده است.
روش بررسی: طراحی واکسن معکوس اولین بار در تهیه‌ی واکسن علیه نایسریا مننژیتیدیس به کار برده شد. در این روش، ژنوم کامل یک پاتوژن به کمک آنالیزهای کامپیوتری بررسی می‌شود تا آنتی‌ژن‌هایی که بیش‌ترین احتمال ایمنی‌زایی را دارند، شناسایی شوند.
یافته‌ها: با استفاده از این روش پس از بررسی ژنوم باکتری نایسریا مننژیتیدیس، 600 پروتیین سطحی یا ترشحی شناسایی گردیده که در این میان 350 پروتیین بیان و خالص‌سازی شده‌اند. در نهایت هفت پروتیین شناسایی شده که قادر به ایجاد ایمنی در برابر طیف وسیعی از سویه‌ها می‌باشند.
نتیجه‌گیری: توسعه‌ی تکنیک‌های کامپیوتری محققان را قادر ساخته تا ویژگی‌های بیولوژیکی پیچیده را با اطمینان بالاتری پیش‌بینی کنند و زمینه‌ی حرکت به سمت زیست فناوری مبتنی بر کامپیوتر را فراهم نمایند.