Saeidpour J, Kabir M J, Roozbehi A, Pozesh M, Sharifi M. Health insurance literacy for the Iranian
community, a qualitative study: brief report. Tehran Univ Med J 2020; 78 (9) :615-619
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-10827-fa.html
سعیدپور جلال، کبیر محمدجواد، روزبهی امرالله، پوزش مهران، شریفی مسلم. سواد بیمه سلامت برای جامعه ایرانی، یک مطالعه کیفی: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1399; 78 (9) :615-619
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-10827-fa.html
1- مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران.
چکیده: (1629 مشاهده)
زمینه و هدف: سواد بیمه سلامت مفهوم نوپایی است که بهطور عمده پس از اجرای قانون موسوم به اوباماکر (Obamacare) در ایالات متحده پا به عرصه وجود نهاده است. این مطالعه بهدنبال شناسایی ابعاد سواد بیمه سلامت در جامعه ایرانی است.
روش بررسی: در این مطالعه کیفی دادهها با استفاده از 9 مصاحبه نیمهساختاریافته، 10 نشست گروه کانونی با حضور ۸۶ نفر از کارشناسان یک سازمان بیمهگر و یک نشست تخصصی با حضور 15 نفر از خبرگان دانشگاهی، از شهریور تا آذر ۱۳۹۷ و در محل این سازمان، گردآوری و به شیوه تحلیل محتوای کیفی جهتدار بر پایه مدل مفهومی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: دادهها در سه محور سازماندهی شدند. در محور دانش، ابعاد شناخت بیمهسلامت و آگاهی از حقوق و تکالیف بیمهشده، در محور مهارت، ابعاد جستجوی اطلاعات و خدمات و بهرهبرداری از پوشش بیمهای، و در محور اعتمادبهنفس، خودکارآمدی شناسایی شدهاند.
نتیجهگیری: سواد بیمه سلامت برای جامعه ایرانی به جای توانایی در انتخاب نوع بیمه، بر کاربرد آن در بهبود رفتار تصمیمگیری و جستجوی درمان بیمه شده در بازار سلامت متمرکز است.