دوره 62، شماره 6 - ( 6-1383 )                   جلد 62 شماره 6 صفحات 525-518 | برگشت به فهرست نسخه ها

عدل جواد. خطرات و نارسائی های موجود در آزمایشگاه های دانشگاهی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1383; 62 (6) :518-525

مقدمه: در این پروژه سعی گردید که خطرات و نارسایی های موجود در 45 آزمایشگاه موجود در یکی از دانشکده ها مورد شناسایی قرار گرفته و جهت اصلاح و بهبود وضع آزمایشگاه ها در اختیار دست اندرکاران قرار داده شود. برای پی بردن به خطرات و نارسایی های موجود در آزمایشگاه های دانشگاهی که بدلیل تنوع زیاد کاری و تعداد زیاد دانشجویان استفاده کننده و داشتن مسئولین علمی دانشگاهی و تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته جزو محیط های کاری مهم و حساس هستند، از روش ممیزی ایمنی استفاده گردید.

مواد و روش ها: تعداد 45 آزمایشگاه موجود در یکی از دانشکده ها بعنوان نمونه برای مطالعه در نظر گرفته شد برای اجرای ممیزی ایمنی چک لیست های منتشر شده در زمینه آزمایشگاه ها از طرف 20 سازمان ملی و بین المللی مختلف تهیه و سپس 45 آزمایشگاه مورد نظر بطور دقیق مورد بازدید و ثبت وضعیت قرار گرفت. علاوه بر ابعاد و محل استقرار آزمایشگاه ها تعداد درها، پنجره ها، محل قرارگیری میزها، تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی، وضعیت سیستم برق، گاز، آب رسانی، فاضلاب، وسایل ایمنی نظیر دوش های اضطراری، کپسول های اطفا حریق دستی، درهای خروج اضطراری و تعداد افرادی که بصورت دایم و موقت از آزمایشگاه ها استفاده می کنند دقیقا ثبت گردید. ضمن مقایسه چک لیست های جمع آوری شده با وضعیت آزمایشگاه ها چک لیست خاص آزمایشگاه های مورد مطالعه در 9 قسمت و 285 سوال طراحی شد. چک لیست های تکمیل شده در آزمایشگاه های 45 گانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و خطرات و نارسایی های موجود بصورت کلی مشخص گردید.

یافته ها و نتیجه گیری و توصیه ها: نتیجه بررسی جمعا 55 مورد بود که اولویت بین آنها بدلیل عدم امکان محاسبه ریسک میسر نشد. ولی بصورت نظری اولویت اول به نارسایی های موجود در سیستم مدیریتی و برنامه های آموزشی داده شد که عدم وجود سیستم تهویه اختصاصی برای آزمایشگاه ها و عدم تدوین روش مناسب جهت دفع شیشه ها و زائدات لبه تیز و عدم تهیه دستورالعمل های ایمنی و روش های کاری ایمن از جمله آنها است.