بحران را میتوان حادثهای تعریف کرد که به شکل طبیعی و یا توسط بشر بهوجود میآید، ناگهانی و یا فزاینده است و سختی و مشقت را به جامعه انسانی تحمیل مینماید، بهطوری که برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اساسی و فوقالعاده دارد و پاندمیک نیز یعنی مواردی از یک بیماری که بهطور ناگهانی در تمام نقاط یک کشور، بخشی از یک قاره و یا کل جهان روی دهد.3و4 وقتی بیماری همچون کووید-19 در کشوری اپیدمی و یا پاندمی میشود، تمام امکانات آن کشور جهت مبارزه با شرایط بهوجود آمده بسیج میشوند و نظام سلامت نیز برای کنترل بحران بهناچار اقدام به خرید و واردات دارو، تجهیزات و دستگاههای تشخیصی-درمانی در سطح وسیع مینماید و دیگر به مانند قبل فرصت انجام مـطالعات اقـتـصاد سلامت فراهم نیست و صرفا تحقیقات محدود صورت گرفته بهدلیل شتابزدگی مـحققان و نبود دادههای مناسب و کافی، دارای خروجی مطلوبی که بتواند مبنای سیاستگذاری مبتنیبر شواهد را فراهم کند نمیباشند.
حال کشوری که این بحران را پشت سرگذاشته است ممکن است با کسری بودجه مواجه شود و باید از منابع و بودجه تخصیصی سایر بخشها چشمپوشی کند که این موضوع مشکلات بسیاری برای برنامههای از قبل تعریف شده سازمانهای مختلف بوجود میآورد و نهایتا موجبات عقب افتادگی اقتصادی را فراهم میکند. البته لازم به ذکر است که دیگر تاثیر اقتصادی شیوع گسترده یک بیماری، هدر رفتن منابع انسانی مولد آن جوامع بوده و بار اقتصادی زیادی از این حیث ایجاد میکند. درمجموع میتوان گفت بحرانهایی همچون بیماری کووید-19 شرایط ویژهای برای همه بخشهای جامعه ایجاد میکند و اقتصاد سلامت نیز از این قاعده مستثنی نیست.
بهنظر میرسد که بودجه نظام سلامت پس از سپری کردن این همهگیری باید پس از محاسبه دقیق، بازتخصیص شده و سهم بهینه هر بخش در کمیته مرکبی از اقتصاددانان سلامت، متخصصان بهداشت، متخصصان درمان، متخصصان اپیدمیولوژی، مدیران بهداشت و درمان و سیاستگذاران سلامت تعیین گردد و همچنین اعتبارات بیشتری به این بخش اختصاص داده شود. امیدواریم که دیگر شاهد وقوع چنین اتفاقات ناگواری در هیچ جامعهای نباشیم و بتوانیم از اقدامات انجامگرفته و درسهای آموختهشده از این بحران بهمنظور آمادهسازی هرچه بیشتر زیرساختهای کشور در جنبههای مختلف استفاده کنیم.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |