دوره 62، شماره 4 - ( 4-1383 )                   جلد 62 شماره 4 صفحات 339-332 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi Poor H R, Samarkhah M, Effat Panah M, Bahiraei A, Khaghani S, Ansari Toroghi R. Comparison Of Hormonal And Non-Hormonal Contraceptive Method Effects On The Mothers Milk And Infants Growth Among Lactating Women. Tehran Univ Med J 2004; 62 (4) :332-339
صادقی پور حمیدرضا، ثمرخواه میترا، عفت پناه محمد، بحیرائی اعظم، خاقانی شهناز، انصاری طرقی ربابه. مقایسه تاثیر روش های پیشگیری از بارداری هورمونی و غیر هورمونی بر ترکیب شیر مادر و رشد شیرخوار، جنوب تهران، 79-1378. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1383; 62 (4) :332-339

مقدمه: این مطالعه بمنظور تعیین تاثیر روش های پیشگیری از بارداری هورمونی و غیر هورمونی بر ترکیب شیر مادر و رشد شیرخواران زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی جنوب تهران صورت گرفت. مواد و روش ها: برای این منظور، مطالعه ای آینده نگر از دی ماه 1378 لغایت اسفند 1379 انجام گردید. 200 مادر شیرده دارای مشخصات واحد پژوهش با روش نمونه گیری انتخاب شدند و باتوجه به روش پیشگیری از بارداری انتخابی خود در دو گروه هورمونی و غیر هورمونی قرار گرفتند. 67 نفر روش های هورمونی و 133 نفر روش های غیر هورمونی را برگزیده بودند.

یافته ها: در طی مطالعه روند رشد شیرخواران (افزایش دور سر، افزایش قد و افزایش وزن) در بین دو گروه استفاده کننده از روش های هورمونی و غیر هورمونی پیشگیری از حاملگی اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. همچنین از نظر تاثیر روش های فوق بر ترکیب شیر مادر، گلوکز، کلسیم، پروتئین، منیزیم، فسفر، سدیم و پتاسیم شیر مادران تغییر معنی داری نداشت ولی تری گلیسیرید شیر مادر در گروه غیر هورمونی در مرحله دوم (مطابق با 6.5 ماهگی کودک) به میزان معنی داری بیشتر بود. سایر ترکیبات شیر مادر در بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت.

نتیجه گیری و توصیه ها: این پژوهش نشان داد که استفاده از روش های مدرن پیشگیری از حاملگی بر رشد نوزادان متولد شده و ترکیب شیر مادر تاثیر سو ندارد.