دوره 79، شماره 2 - ( اردیبهشت 1400 )                   جلد 79 شماره 2 صفحات 92-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Habibi Z, Mosallami Aghili S M, Javadi S A H, Seifi A, Karimi Yarandi K, Dehghan Manshadi S A et al . Clinical guideline of neurosurgical practice during the COVID-19 pandemic. Tehran Univ Med J 2021; 79 (2) :85-92
حبیبی زهره، مسلمی عقیلی سید مرسل، جوادی سید امیرحسین، سیفی آرش، کریمی یارندی کورش، دهقان منشادی سید علی و همکاران.. راهنمای بالینی ارایه خدمات جراحی مغز و اعصاب در پاندمی کووید-19. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1400; 79 (2) :85-92

1- گروه جراحی مغز و اعصاب، مرکز طبی کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه جراحی مغز و اعصاب، مجتمع بیمارستانی امام‌خمینی (ره)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- گروه جراحی مغز و اعصاب، مجتمع بیمارستانی امام‌خمینی (ره)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، javadi1978@yahoo.com
4- گروه بیماری‌های عفونی، مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- گروه جراحی مغز و اعصاب، بیمارستان سینا، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
6- گروه بیماری‌های عفونی، مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
7- گروه نورولوژی، بیمارستان شهید رجایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
چکیده:   (1966 مشاهده)
زمینه و هدف: جراحی اعصاب در بحران پاندمی کووید-19 با چالش‌های بسیاری روبه‌رو است. به همین جهت، راهنمای حاضر جهت کمک به تصمیم‌گیری جراحان اعصاب و کادر درمان و همچنین حفاظت جان بیماران و کادر درمان در شرایط بحران کرونا تهیه گردیده است.
روش بررسی: ابتدا راهنماهای بالینی مرتبط با موضوع، با جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی استخراج شدند و تعداد پنج راهنمای بالینی انتخاب شدند. به کمک این راهنماها آیتم‌ها و سوالات و همچنین پاسخ هر یک از سوالات نیز استخراج شد. برای یافتن شواهد تکمیلی برای پاسخ دادن به سوالات مطرح شده، مجددا در پایگاه‌ها جستجو انجام شد. در نهایت، پاسخ‌ها به‌صورت توصیه، ویرایش شد و به صورت یک‌دست درآمد. این توصیه‌ها برای چهار نفر از صاحب‌نظران متخصص جراحی مغز و اعصاب و دو نفر از صاحب‌نظران متخصص عفونی ارسال شد. اساتید صاحب نظر، نمره‌دهی به توصیه‌ها را طبق معیار ارزیابی AGREE-REX (در سه حوزه کاربرد بالینی، ارزش‌ها و منافع و قابلیت اجرا) انجام دادند. حداقل میزان توافق در هر حوزه ارزیابی 80% در نظر گرفته شد و توصیه‌های مورد توافق به‌عنوان توصیه نهایی در نظر گرفته شدند.
یافته‌ها: توصیه‌های نهایی، در بخش یافته‌ها آورده شده است.
نتیجه‌گیری: استفاده از وسایل حفاظت فردی، کاهش ارتباط غیرضروری کادر درمان با بیماران، استفاده از تله مدیسین، تهویه مناسب هوا، غربالگری بیماران، کاهش اعمال جراحی الکتیو، استفاده از روش‌های کمتر تهاجمی و مدیریت تولید آئروسول‌ها، کاهش روش ترانس اورال و ترانس نازال از مهم‌ترین توصیه‌های این راهنما هستند.