دوره 79، شماره 2 - ( اردیبهشت 1400 )                   جلد 79 شماره 2 صفحات 140-124 | برگشت به فهرست نسخه ها

Janbabai G, Shahidi Bonjar A H, Heidarzadeh A, Shadnoush M, Sadeghi G, Dalband M, et al . Pivotal exigencies of dental services and related professions, in COVID-19 pandemic: a systematic literature review. Tehran Univ Med J 2021; 79 (2) :124-140
جان‌بابایی قاسم، شهیدی بنجار امیر هاشم، حیدرزاده آبتین، شادنوش مهدی، صادقی قاسم، دالبند محسن، و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران.. مروری نظامند بر الزامات کلیدی در ارایه خدمات دندانپزشکی و حرف‌‌وابسته، در شرایط همه‌گیری کووید-19. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1400; 79 (2) :124-140

1- گروه هماتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران کمیته علمی ستاد کشوری مدیریت بیماری کرونا، تهران، ایران.
2- گروه دندانپزشکی ترمیمی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. پژوهشکده آینده‌پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران. پژوهشکده علوم دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران. کمیته علمی ستاد کشوری مدیریت بیماری کرونا، تهران، ایران.
4- گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
5- کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران. اداره امور دندانپزشکی، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
6- گروه جراحی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
7- گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
8- کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران. اداره سلامت دهان و دندان، معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
9- کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران. جامعه دندانپزشکی ایران، تهران، ایران
10- کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران. انجمن اندودانتیست‌های ایران، تهران، ایران
11- گروه زیست مواد دندانی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
12- دبیرخانه شورای آموزشی دندانپزشکی و تخصصی، معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
13- گروه دندانپزشکی ترمیمی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
14- گروه پریودنتولوژی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. دبیرخانه شورای آموزشی دندانپزشکی و تخصصی، معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران. کمیته مشورتی دندانپزشکی کرونا، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
زمینه و هدف: ویروس SARS-CoV-2 عامل بیماری COVID-19 در دسامبر 2019 در شهر ووهان چین ظهور کرد و سپس به‌سرعت به کشورهایی چون کره‌جنوبی، ژاپن، ایران، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا و سایر نقاط جهان سرایت کرد و حالت پاندمیک به خود گرفت. دندانپزشکان و حرف‌وابسته (ازجمله پرسنل بهداشتی، درمانی، تریاژ، لابراتوارهای دندانی، مراکز رادیوگرافی و سایر پاراکلینیک‌های مرتبط)، به دلیل تماس زیاد با ترشحات بزاقی، ترشحات تنفسی و آئروسل، ازجمله پرریسک‌ترین مشاغل درگیر هستند. این مطالعه با هدف گردآوری مطالب به‌روز و مبتنی بر شواد علمی جهت قطع زنجیره انتقال در دندانپزشکی و حفاظت از دندانپزشک و حرف‌وابسته گردآوری شده است.
روش بررسی: این مطالعه با روش مرور نظامند در بازه زمانی بهمن 1398 تا اردیبهشت 1399 در وزارت بهداشت صورت پذیرفت. به‌منظور یافتن مطالعات و شواهد مرتبط، پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed، MEDLINE، Embase، Scopus، Google Scholar، TripDatabase و سایر پایگاه‌های مرتبط جستجو شدند. همچنین جهت تکمیل نتایج، وب‌سایت‌های ADA، WHO وCDC  جهت بررسی دستورالعمل‌ها و گایدلاین‌های به‌روز و مرتبط، مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت تعداد 110 منبع منتخب، مورد کاوش قرار گرفتند.
یافته‌ها: بررسی مطالعات انجام شده بر روی نحوه انتقال و شیوع بیماری کووید-19، نشان می‌دهد این ویروس می‌تواند به دو روش مستقیم (ترشحات بزاقی، ترشحات تنفسی و آئروسل) و غیرمستقیم (تماس با سطوح آلوده محیط و ابزارها) در محیط کاری دندانپزشکی و حرف‌وابسته به راحتی و به‌وفور پراکنده شده و زنجیره انتقال بیماری ادامه یابد.
نتیجه‌گیری: از این رو التزام به رعایت یک‌سری از دستورالعمل‌ها و گایدلاین‌ها که گزیده‌ای از آنها در این تحقیق گردآوری شده است، جهت پیشگیری از ادامه زنجیره انتقال، ضروری به‌نظر می‌رسد.