دوره 79، شماره 5 - ( مرداد 1400 )                   جلد 79 شماره 5 صفحات 360-351 | برگشت به فهرست نسخه ها

Movahedi M, Torabipoor M S, Soltan Mohammadi M, Shariat M, Haghollahi F, Hajihashem M. The effect of postpartum physiotherapy on sexual function and incontinence of primparous women in Al-Zahra and shahid Beheshti hospitals of Isfahan: A randomized clinical trial.. Tehran Univ Med J 2021; 79 (5) :351-360
موحدی مینو، ترابی پور مریم سادات، سلطان‌ محمدی مهسا، شریعت مامک، حق‌اللهی فدیه، حاجی‌هاشمی مریم. بررسی تاثیر فیزیوتراپی پس از زایمان در عملکرد جنسی و بی‌اختیاری زنان پرایمی‌گراوید در بیمارستانهای الزهرا (س) و شهید بهشتی اصفهان:کارآزمایی بالینی تصادفی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1400; 79 (5) :351-360

1- گروه اختلالات کف لگن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه زنان و زایمان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- گروه فیزیوتراپی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد، انستیتو سلامت خانواده، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- گروه مامایی، مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولی‌عصر، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: زایمان طبیعی می تواند باعث اختلال در عملکرد جنسی و بی‌اختیاری ادرار و مدفوع در زنان شود. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی نقش فیزیوتراپی و ورزش‌های کف لگن در بهبود اختلالات عملکرد جنسی و بی‌اختیاری زنان نخست‌زا انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی-تصادفی بر روی زنان مراجعه‌کننده به بیماستان‌های آموزشی الزهرا (س) و شهید بهشتی اصفهان از اسفند 1397 تا اسفند 1398 انجام شد. بیماران به دو گروه کنترل و مداخله (57 نفره) تقسیم شدند. در گروه کنترل، مداخله‌ای انجام نشد و در گروه مداخله، فیزیوتراپی و ورزش‌های کف لگن به‌مدت دو ماه انجام شد. عملکرد جنسی و بی‌اختیاری ادرار و مدفوع 8 و16 هفته پس از زایمان با تکمیل دو پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: در دو گروه مداخله و کنترل، میانگین سن مادران، شاخص توده بدنی و وزن تولد نوزاد معنا‌دار نبود (05/0P<). در گروه مداخله در هفته‌های 8 و 16 پس از زایمان، میانگین مجموع نمره‌های عملکرد جنسی و یا بی‌اختیاری ادرار و مدفوع زنان تفاوت معناداری داشت (05/0P<). میانگین عملکرد جنسی و آزردگی کف لگن در هفته 16 پس از زایمان در دو گروه تفاوتی معنادار داشت. فیزیوتراپی و مداخلات ورزشی در کف لگن باعث کاهش تحریک کف لگن و بهبود عملکرد جنسی می‌شود.
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد انجام هم‌زمان فیزیوتراپی (Biofeedback) و ورزشهای کف لگن باعث افزایش عملکرد جنسی و همچنین بهبود نسبی آزردگی کف لگن در دوران پس از زایمان میشود.