دامغانی محمد علی، فانی ملکی فاطمه، معتمد سهیل. بررسی ویژگیهای اپیدمیولوژیک و بالینی تودههای گردنی در شهر کرمان، ایران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1400; 79 (6) :474-479
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-11337-fa.html
1- گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
2- گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران. ، fatemehfanimolky@gmail.com
3- گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران. کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
چکیده: (1310 مشاهده)
زمینه و هدف: توده گردن از شایعترین یافتههای بالینی در همه سنین است که طیف وسیعی از تشخیصهای افتراقی از جمله تودههای مادرزادی، عفونی و بدخیمی را شامل میشود که اطلاع در مورد ریسک فاکتورهای آن به ارزیابی صحیح آنها کمک میکند. هدف این مطالعه بهدست آوردن ویژگیهای مختلف اپیدمیولوژیک و بالینی تودههای مختلف گردن در کرمان میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی گذشتهنگر، اطلاعات مربوط به سن، جنسیت، سابقه اعتیاد به تریاک و سیگار کشیدن و تشخیص نهایی پاتولوژی 120 بیمار در بازه زمانی ابتدای فروردین 1393 تا انتهای اسفند 1397 که در بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان شفای کرمان تحت بیوپسی از توده گردن قرار گرفته بودند، تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: از 120 بیمار، 5/57% مرد و 5/42% زن با میانگین سنی 44/39 سال بودند. در گروه تومورهای بدخیم نسبت مرد به زن 1/4 به یک بود که بهطور قابلتوجهی بیانگر بروز بیشتر بدخیمی در مردان میباشد. از نظر پاتولوژی، تودههای التهابی و عفونی با 33/48% در صدر بودند و 7/9% از موارد نیز تودههای مادرزادی بودند. 83/20% از بیماران دارای سابقه سیگار کشیدن و 5/22% آنها نیز معتاد به تریاک بودند.
نتیجهگیری: مطالعه حاضر که به بررسی ابعاد اپیدمیولوژیک تودههای مختلف گردنی در شهر کرمان پرداخت، نشان داد که میزان شیوع تومورهای بدخیم با افزایش سن بیشتر میشود. همچنین در این مطالعه نشان داده شد که سیگار کشیدن یک ریسکفاکتور مهم برای تودههای گردنی است.