دوره 79، شماره 9 - ( آذر 1400 )                   جلد 79 شماره 9 صفحات 686-681 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molaei H, Nemati E, Shojaeefar E, Khedmat L. Prevalence of skin lesions in patients after kidney transplantation referred to Baqiyatallah hospital. Tehran Univ Med J 2021; 79 (9) :681-686
مولایی حمیده، نعمتی اقلیم، شجاعی‌فر احسان، خدمت لیلا. فراوانی ضایعات پوستی پس از پیوند کلیه در بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان بقیه‌الله (عج). مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1400; 79 (9) :681-686

1- مرکز تحقیقات تروما، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) تهران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات نفرولوژی و اورولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) تهران، تهران، ایران.
3- بورد ایمنی‌شناسی پیوند اعضا و سلول درمانی شبکه جهانی آموزش و پژوهش علمی (USERN)، تهران، ایران.
4- گروه پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج) تهران، تهران، ایران. ، leilakhedmat@yahoo.com
زمینه و هدف: هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی ضایعات پوستی و بررسی ارتباط آن با مشخصات دموگرافیک بیماران پس از پیوند کلیه بود.
روش بررسی: این مطالعه به ‌صورت مقطعی و بر روی100 بیمار مراجعه‌ کننده به درمانگاه نفرولوژی بیمارستان بقیه‌الله (عج) که طی سال 1394 (از فروردین ماه 1394 تا اسفند ماه سال 1394) تحت پیوند کلیه قرار گرفته بودند انجام شد. اطلاعات بیماران در پرسش‌نامه‌های طراحی شده جمع‌آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته‌ها: میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 82/11±4/50 سال بود. میانگین مدت زمان ایجاد ضایعه پوستی پس از پیوند 77/5±1/8 هفته بود. شایع‌ترین نوع سرطان‌های غیر ملانومی، سارکوم کاپوسی (4%) و کارسینوم سلول‌های سنگفرشی (2%) بود که از لحاظ آماری بین زن و مرد تفاوت معناداری وجود نداشت. (05/0<P). عفونت پوستی در 66% افراد مشاهده شد که شایع‌ترین آن‌ها به‌ترتیب زگیل (34%) و تینه‌آ ورسیکالر (11%) بود. میزان ابتلا به عفونت‌های پوستی به‌طور معناداری در بیماران مرد بالاتر از بیماران زن بود (004/0=P). فراوانی ابتلا به عفونت پوستی تینه‌آ ورسیکالر در افراد مبتلا به دیابت به‌ طور معناداری بیشتر از افراد غیر دیابتی بود (046/0=P).
نتیجه‌گیری: در مجموع این مطالعه نشان داد که عوارض پوستی در بیماران پس از عمل پیوند کلیه شایع است. آگاه کردن بیماران پیوند کلیوی و کادر درمان از مسایل پوستی، منجر به ارجاع زود هنگام بیماران به متخصص مربوطه و کسب درمان‌های لازم شده و باعث افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها خواهد شد.