دوره 61، شماره 6 - ( 6-1382 )                   جلد 61 شماره 6 صفحات 438-434 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fahimi D, Khosroshahi N, Al Hossein S M, Amin Nejad M, Ansari M. Comparison Of Dimercaptosuccinic Acid Scintigraphic And Voiding Cystourethrographic Findings In Patient With Acute Pyelonephritis. Tehran Univ Med J 2003; 61 (6) :434-438
داریوش فهیمی ، ناهیده خسروشاهی ، سیدمهدی آل حسین ، مجید امین نژاد ، مجتبی انصاری . مقایسه یافته های اسکن DMSA و VCUG یا (Dimercaptosuccinic acid & Voiding cystourethrographic) در عفونت ادراری، بیمارستان بهرامی، 77-1374. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1382; 61 (6) :434-438

مقدمه: پیلونفریت حاد یکی از شایعترین عفونت های باکتریال در کودکان است که ممکن است منجر به صدمه کلیوی شود. ریفلاکس وزیکواورترال یک فاکتور مهم آسیب نسج کلیه است ولی تنها عامل نیست.

مواد و روش ها: این مطالعه، بمنظور تعیین رابطه بین یافته های اسکن DMSA و VCUG که یک تا دو هفته پس از اتمام درمان انجام شده بود و در صورتیکه اسکن اول یافته مثبتی داشت، اسکن دوم شش ماه بعد انجام شده بود، صورت پذیرفت. درجه ریفلاکس براساس طبقه بندی جهانی ریفلاکس تعیین گردید (گرید I تا V). وجود یک یا چند نقطه کاهش جذب ماده رادیواکتیو توسط قشر کلیه در اسکن DMSA یافته مثبت تلقی شد (نقص کورتیکال). درصورتیکه این کاهش جذب در اسکن دوم نیز باقی مانده بود به آن اسکار گفته شد.

یافته ها: نقص کورتیکال و ریفلاکس بترتیب در 42 واحد کلیه (42%) و 26 واحد کلیه (26%) مشاهده شد. از 26 واحد کلیه دارای ریفلاکس 14 واحد نقص کورتیکال در اسکن اول داشتند (54%) و 12 واحد دیگر اسکن طبیعی داشتند. از 74 واحد کلیه بدون ریفلاکس 28 واحد نقص کورتیکال داشتند (38%) و 46 واحد اسکن طبیعی داشتند (P=0.15). اسکار در 25 واحد کلیه (از 42 واحد کلیه که در اسکن اول نقص کورتیکال داشتند) مشاهده شد (62%).

نتیجه گیری و توصیه ها: بنابراین بنظر می رسد انجام VCUG بتنهایی نمی تواند برای ارزیابی کلیه های در معرض خطر اسکار بدنبال پیلونفریت حاد کافی باشد و اسکن DMSA ممکن است اطلاعات تکمیلی در این زمینه فراهم سازد.