دوره 79، شماره 11 - ( بهمن 1400 )                   جلد 79 شماره 11 صفحات 862-854 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zafari Zangeneh F, Muhammadnejad S, Naghizadeh M M, Bagheri M, Hekmat E. Evaluation role of beta-2 adrenoceptor agonist and antagonist in the expression of gap junction genes (connexin 37/43) in cumulus cells of women with poor ovarian response. Tehran Univ Med J 2022; 79 (11) :854-862
ظفری زنگنه فریده، محمدنژاد صمد، نقی‌زاده محمد مهدی، باقری مریم، حکمت الناز. بررسی نقش آگونیست و آنتاگونیست گیرنده آدرنرژیک بتا-2 در بیان ژن‌های اتصال شکافی (دو کانکسین 43/37) در سلول‌های کومولوس زنان با پاسخ ضعیف تخمدان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1400; 79 (11) :854-862

1- مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر (عج)، بیمارستان ولیعصر 2، مجتمع بیمارستانی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، zangeneh14@gmail.com
2- مرکز تحقیقات سلول درمانی، پژوهشکده بیماری‌های گوارشی، مجتمع بیمارستانی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران.
4- مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر (عج)، بیمارستان ولیعصر 2، مجتمع بیمارستانی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: کانکسنها (Connexin) پروتیین غشایی در ساختار اتصال شکافی یا گپ‌‌ جانکشنها هستند که عهده‌دار انتقال یون‌ها و مولکول‌های پیام‌رسان به تخمک‌اند. هدف این مطالعه بررسی نقش گیرنده بتا-دو آدرنرژیک در روند رشد فولیکول براساس بیان ژن دو کانکسن (Connexin 37 و 43 گپ‌ جانکشن‌هاست که نقش اولیه را در از سرگیری مجدد روند میوتیک و بلوغ اووسیت دارند.
روش بررسی: این مطالعه موردی-شاهدی از فروردین 98 تا آبان 1399 در مرکز تحقیقات بهداشت باروری بیمارستان امام خمینی تهران در دو گروه مطالعه (زنان با پاسخ ضعیف تخمدان) و کنترل (زنان اهدا‌کننده تخمک) انجام شد. هر گروه با معیار بولونیا (Bologna) و ضوابط ورود اندکس توده بدنی زیر m2/kg 28 و محدوده سنی45-20 سال و ضوابط خروج عدم مصرف دارو به‌جز تحریک‌کننده‌های تخمدان و عدم ابتلا به بیماری وارد مطالعه شدند. سیکل تحریک تخمک‌گذاری اجرا و کومولوس‌ها پس از پانکچر جدا و در محیط کشت سلولی قرار گرفتند. ایزوپروترنول (آگونیست) و پروپرانولول (آنتاگونیست) گیرنده بتا-دو با غلظتnM  100 به محیط اضافه و استخراج RNA انجام و cDNA سنتز گردید. بیان ژن توسط تکنیک Real-time PCR تعیین شد.
یافته‌ها: بیان ژن هر دو کانکسن (Connexin) در گروه مطالعه بدون دارو (001/0P<)، پروپانولول (001/0P<) و ایزوپروترنول (001/0P<) نسبت به گروه کنترل تغییر معنادار داشت. ایزوپروترنول سبب کاهش و پروپانولول منجر به افزایش بیان ژن گردید (001/0P<).
نتیجه‌گیری: این نتایج نشان داد که پاسخ ضعیف تخمدان با فعالیت گیرنده بتا-دو در تعامل معنادار است.
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: زنان و زایمان