دوره 61، شماره 3 - ( 3-1382 )                   جلد 61 شماره 3 صفحات 181-178 | برگشت به فهرست نسخه ها

Samini M, Dehpour AR, Babazadeh Khamneh E. Study Of The Effect Of Melatonin On Water Immersion Stress-Induced Gastric Lesions. Tehran Univ Med J 2003; 61 (3) :178-181
مرتضی ثمینی ، احمدرضا دهپور ، الهام بابازاده خامنه . بررسی اثر ملاتونین بر زخم معده ناشی از استرس در موش صحرایی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1382; 61 (3) :178-181

مقدمه: یکی از اعمال سودمند منسوب به ملاتونین، حفاظت در برابر اکسیده کننده های آندوژن است. هدف این مطالعه بررسی اثر محافظتی ملاتونین در برابر رادیکال های آزاد، در زخم معده ناشی از استرس می باشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه برای ایجاد زخم معده ناشی از استرس در موش صحرایی، از روش فیزیکی غوطه ور کردن حیوان در آب سرد استفاده شده است. حیوانات بمدت یکساعت در آب 18 تا 21 درجه سانتیگراد غوطه ور شده و پس از 4 ساعت زخم های ایجاد شده در مخاط معده آنها به روش ماکروسکوپی شمارش و با متد J.Score اندازه گیری شده است.

یافته ها و نتیجه گیری: نتایج ما نشان داد که: 1) پیش مداوای حیوانات با ملاتونین بطور وابسته به دوز ایجاد زخم معده توسط استرس را کاهش می دهد. 2) آنزیم نیتریک اکساید سینتاز با (L-NAME: L-nitro-L-arginine methyl ester) باعث تشدید زخم معده ناشی از استرس می شود. 3) ملاتونین ایجاد زخم معده ناشی از استرس و L-NAME را نیز کم می کند. به این ترتیب بنظر می رسد عملکرد حفاظتی ملاتونین از طریق افزایش تولید نیتریک اکساید می باشد.