دوره 61، شماره 3 - ( 3-1382 )                   جلد 61 شماره 3 صفحات 205-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baradaranfar M H. Results Of Endoscopic Transnasal Resection Of Sinonasal Inverted Papiloma. Tehran Univ Med J 2003; 61 (3) :199-205
محمدحسین برادران فر . بررسی نتایج رزکسیون تومور اینورتد پاپیلوم بینی و سینوس به روش جراحی آندوسکوپیک ترانس نازال، بیمارستان امیراعلم تهران و شهید دکتر رهنمون یزد، 80-1376. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1382; 61 (3) :199-205

مقدمه: اینورتد پاپیلوم یک نئوپلاسم خوش خیم بوده که از دیواره لاترال بینی منشا می گیرد. این تومور نئوپلاسم غیر شایع حفره بینی است که اغلب سینوس های پارانازال را درگیر کرده، گاهی به اربیت و اینتراکرانیال دست اندازی می نماید. روش های جراحی مختلفی برای درمان وجود دارد که یکی از آنها رزکسیون تومور از طریق جراحی آندوسکوپیک ترانس نازال می باشد.

مواد و روش ها: بین سال های 1376 تا 1380 در بیمارستان امیراعلم تهران و بیمارستان شهید دکتر رهنمون یزد، 11 بیمار مبتلا به این تومور تحت عمل جراحی قرار گرفتند که 9 بیمار به روش آندوسکوپیک ترانس نازال و دو بیمار توسط آندوسکوپی اینترانازال همراه با کالدول لوک جراحی شد. تکنیک آندوسکوپی شامل برداشتن کامل تومور، اتموئیدکتومی قدامی و خلفی، اسفنوئیدکتومی، برداشتن ضایعات از فرونتال رسس و آنتروستومی ماگزیلاری وسیع بود و در مواردی که تومور به لامیناپاپیراسه چسبیده بود لامیناپاپیراسه بدون دستکاری اربیت برداشته شد. داده های مربوط به این بیماران در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته اند.

یافته ها: تومور در 7 بیمار در طرف چپ و سه بیمار در طرف راست و یک بیمار مبتلا به تومور دوطرفه بود. در هیچکدام از بیماران گسترش تومور به اربیت با اینتراکرانیال وجود نداشت و در پاتولوژی همراهی با بدخیمی مشاهده نشد. زمان متوسط پیگیری بیماران، 29.8 ماه بود و در 82% از بیماران عودی مشاهده نشد و 18% بیماران دچار عود شدند. هیچگونه عارضه ای در بیماران بوجود نیامد.

نتیجه گیری و توصیه ها: هرچند درمان استاندارد این تومور مدیال ماگزیلکتومی می باشد ولی رزکسیون آندوسکوپیک تومور روش موثری در جراحی این تومورها محسوب می گردد. بنظر می رسد درصورتیکه تومور به نواحی غیرقابل دسترسی جراحی آندوسکوپیک گسترش نیافته باشد بخاطر موربیدیتی کم و دید عالی به تومور این روش ارجح می باشد.