دوره 80، شماره 5 - ( مرداد 1401 )                   جلد 80 شماره 5 صفحات 350-344 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabani-Mirzaee H, Haghshenas Z, Vigeh M, Malekiantaghi A, Eftekhari K. The effect of probiotics on lipid profiles in children with type 1 diabetes mellitus. Tehran Univ Med J 2022; 80 (5) :344-350
شعبانی میرزایی حسین، حق‌شناس زهرا، ویژه محسن، ملکیان‌طاقی آرمن، افتخاری کامبیز. بررسی اثر پروبیوتیک‌ها بر روی پروفایل چربی در کودکان مبتلا به دیابت قندی تیپ یک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1401; 80 (5) :344-350

1- گروه کودکان، بیمارستان بهرامی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات پزشکی مادر و جنین، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات گوارش و کبد کودکان، بیمارستان بهرامی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، dr_k_eftekhary@yahoo.com
زمینه و هدف: به‌ سبب مزمن بودن بیماری دیابت، کودکان مبتلا به دیابت نوع یک در معرض عوارض بلند مدت متعددی هستند. یکی از عوارض مهم این بیماری درگیری قلبی عروقی به‌علت تصلب شرایین می‌باشد که ارتباط مستقیم با وضعیت کنترل چربی‌های خون دارد. استفاده از پروبیوتیک‌ها ممکن است با تاثیر بر متابولیسم چربی، در روند بروز عوارض در این بیماران موثر باشد. هدف ما از انجام این مطالعه بررسی اثر پروبیوتیک خوراکی بر پروفایل چربی در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک می‌باشد.
روش بررسی: این مطالعه در بیمارستان فوق‌تخصصی کودکان بهرامی از اردیبهشت 1397 تا اردیبهشت 1398 انجام شده است. در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 52 کودک مبتلا به دیابت نوع یک ( از 16-2 ساله) مراجعه‌کننده به بیمارستان کودکان بهرامی مورد بررسی قرار گرفتند و بیماران به دو گروه 26 نفره تقسیم شدند. گروه پروبیوتیک علاوه بر درمان روتین انسولین، روزانه یک کپسول پروبیوتیک به‌مدت 90 روز دریافت نمودند و گروه شاهد صرفا درمان روتین انسولین را دریافت کردند. نمونه خون بیماران دو گروه در شروع و پایان مداخله برای ارزیابی پروفایل چربی گرفته شد.
یافته‌ها: در نتایج این مطالعه مشاهده شد HDL-C در گروه پروبیوتیک نسبت به گروه کنترل افزایش داشته است، هرچند از نظر آماری معنادار نبود (05/0P>). همچنین تغییرات کلسترول کل،  LDL-Cو تری‌گلیسرید نیز از نظر آماری معنادار دیده نشد.
نتیجه‌گیری: براساس این مطالعه، استفاده از پروبیوتیک خوراکی به‌مدت 90 روز در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، تاثیر چشمگیری بر پروفایل چربی خون در مقایسه با گروه کنترل نداشته است.