دوره 70، شماره 5 - ( 5-1391 )                   جلد 70 شماره 5 صفحات 333-330 | برگشت به فهرست نسخه ها

E B, S A, A K, B B. Risk factors for tuberculosis infection: a brief report. Tehran Univ Med J 2012; 70 (5) :330-333
بیرانوند الهام، عابدیان کناری سعید، خلیلیان علی‌رضا، بیرانوند بهنوش. ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری سل: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (5) :330-333

1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، abedianks@razi.tums.ac.ir
3- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جند ی شاپور، اهواز
زمینه و هدف: سل مهم‌ترین بیماری عفونی است که سالیانه موجب آلودگی حدود هشت میلیون نفر در جهان می‌شود. هدف از این پژوهش بررسی ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری سل بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی 183 فرد مسلول مراجعه‌کننده به مرکز بهداشت استان مازندران در طی سال‌های 90-1388 بررسی شدند. پس از اندازه‌گیری سطح قند خون ناشتا و پادتن‌های HIV، اطلاعات مربوط به استعمال دخانیات با استفاده از پرسش‌نامه و به‌صورت حضوری کسب شد.
یافته‌ها: میانگین سنی بیماران 8/19±8/46 سال بود. شایع‌ترین عامل خطرزا دیابت و کم‌ترین شیوع مربوط به HIV بود. هم‌چنین بین شیوع دیابت در زنان در مقایسه با مردان (46/0±07/0CI= 95%، 19/0OR=) و مصرف سیگار در مردان در مقایسه با زنان (4/54±8/2CI= 95%، 4/12OR=) اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت (05/0P<).
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این پژوهش، نشان می‌دهد که دیابت و سیگار می‌توانند به‌عنوان ریسک فاکتورهای مهمی برای ابتلا به سل محسوب شوند، لذا در صورت بروز علایم تنفسی در این افراد، سل می‌تواند یکی از تشخیص‌های افتراقی مهم در نظر گرفته شود.

واژه‌های کلیدی: سل، دیابت، HIV