دوره 80، شماره 9 - ( آذر 1401 )                   جلد 80 شماره 9 صفحات 704-694 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamedi S, Hadavi M, mohammadi F, Behzadi S, Sayehmiri K. Association between sonographic features of thyroid nodules and cellular examination obtained by fine needle aspiration. Tehran Univ Med J 2022; 80 (9) :694-704
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12040-fa.html
حامدی سوده، هادوی مرضیه، محمدی فرهاد، بهزادی سمیه، سایه‌میری کوروش. بررسی ارتباط یافته‌های سونوگرافی ندول‌های تیرویید با بررسی سلولی حاصل از نمونه‌برداری با سوزن ظریف. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1401; 80 (9) :694-704

URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12040-fa.html

1- گروه غدد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.
2- گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم ایلام، ایلام، ایران.
3- گروه رادیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.
زمینه و هدف: همان‌طورکه میدانیم ندول‌های تیرویید رایج هستند، اما بسیاری از آنها خوشخیم هستند و این نشان می‌دهد که نمونه‌گیری از تمام ندول‌ها برای تشخیص خوش‌خیم بودن زیاد ضرورت ندارد. مقاله مورد نظر با هدف تعیین دقت تشخیصی ویژگی‌های سونوگرافی برای تشخیص ندول‌های بدخیم تیرویید در بیماران مراجعه‌کننده به درمانگاه فجر شهر ایلام انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیف مقطعی بر روی 122 بیمار مراجعه‌کننده به درمانگاه فجر ایلام در مهر 1395 تا دی 1398 انجام شده است. وابستگی ویژگی‌های سونوگرافی با بدخیمی تیرویید با استفاده از یک آزمون تجزیه و تحلیل چند متغیره، تعیین شد. این خصوصیت سونوگرافی با نتایج سیتولوژی آسپیراسیون با سوزن ظریف مقایسه شد و شاخص‌های دقت تشخیص برای هر ویژگی سونوگرافی محاسبه شد. این مقاله با استفاده از Chi-square test، Independent samples t‐test، Mann-Whitney U test و Bivariate regression method با استفاده از SPSS software, version 19 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) انجام شد.
یافته‌ها: داده‌های این مقاله شامل (6/24%)30 ندول بدخیم و (4/75%)92 ندول خوش‌خیم بود. متغیرهای هیپواکوژنیسیته و میکروکلسیفیکاسیون در سطح خطای 5% ارتباط مثبت و معناداری با بدخیمی تیرویید نشان داد (05/0>P). هیپواکوژنیسیته دارای حساسیت 3/63% و ویژگی 04/67% و میکروکلسیفیکاسیون دارای حساسیت 60% و ویژگی 93/65% بود. وجود حداقل یک ویژگی سونوگرافی مثبت، بالاترین حساسیت (67/86%) را به همراه داشت، درحالی‌که، وجود هر دو مشخصه دارای ویژگی تقریباً کامل (3/91%) و بالاترین نسبت احتمال مثبت (21/4) بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتیجه این مقاله، حضور متغیرهای میکروکلسیفیکاسیون و هیپواکوژنیسیته مهمترین معیار در پیش‌بینی بدخیمی تیرویید هستند، و در طبقه‌بندی TI-RADS نیز قرار گرفته شده‌اند. بنابراین ندول‌های دارای اندازه بزرگتر از cm 1 دارای ویژگی سونوگرافی میکروکلسیفیکاسیون و هیپواکوژنیسیته باید تمرکز اصلی ارزیابی‌های تشخیصی باشند.