دوره 60، شماره 5 - ( 5-1381 )                   جلد 60 شماره 5 صفحات 382-378 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajy Mohammadi F, Fard F, Taheri A, Hoozan B. Clonidine Reduce Bleeding Of Endoscopic Sinus Surgery Amir Alam Hospital (1398-2000). Tehran Univ Med J 2002; 60 (5) :378-382
فاطمه حاجی محمدی ، فرنگیس فرد ، آرمان طاهری ، براتعلی حوزان . تاثیر کلونیدین در کاهش خونریزی در اعمال جراحی آندوسکوپی سینوس، بیمارستان امیراعلم، 79-1377. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1381; 60 (5) :378-382

مقدمه: یکی از اشکالات مهم در جراحی آندوسکوپی سینوس وجود خونریزی می باشد که نه تنها مانع دید در محل عمل می شود بلکه سبب بروز اشکال در انجام عمل جراحی و بدنبال آن باعث افزایش احتمال بروز عوارض فوق نیز می گردد. بمنظور بررسی اثر تجویز کلونیدین بصورت پیش داروی بیهوشی بر مقدار خونریزی حین عمل جراحی آندوسکوپی سینوس تحقیق زیر انجام شده است.

مواد و روش ها: طی یک کارآزمایی بالینی دوسویه کور 216 بیمار کاندید عمل جراحی پولیپکتومی و اتموئیدکتومی به روش آندوسکوپی سینوس بطور اتفاقی در دو گروه قرار گرفتند. در گروه اول دو ساعت قبل از شروع عمل جراحی 0.2 میلی گرم کلونیدین و در گروه دوم یک عدد قرص 100 میلیگرم B1 بعنوان پلاسبو تجویز گردید و سپس میزان خونریزی حین عمل در دو گروه اندازه گیری شد.

یافته ها: نتایج حاکی از آن بود که متوسط میزان خونریزی در گروه کلونیدین 76±113 سی سی و در گروه شاهد 113±211 سی سی بود. اختلاف موجود براساس آزمون T حاکی از وجود اختلاف معنی دار آماری می باشد (P<0.0005).

نتیجه گیری و توصیه ها: باتوجه به نتیجه حاصله می توان کلونیدین را در کاهش میزان خونریزی حین عمل جراحی آندوسکوپی سینوس بطور بارز موثر دانست و تجویز آنرا توصیه کرد.