دوره 81، شماره 5 - ( مرداد 1402 )                   جلد 81 شماره 5 صفحات 377-370 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golshani S, azizi Z, farsavian A, Alipour A. Investigating of the time and rate of occurrence of hematoma after angiography and its related factors in Mazandaran heart center. Tehran Univ Med J 2023; 81 (5) :370-377
گلشنی صمد، عزیزی زهرا، فرسویان علی‌اصغر، علیپور عباس. بررسی زمان و میزان بروز هماتوم پس از آنژیوگرافی و فاکتورهای مرتبط با آن در مرکز قلب مازندران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1402; 81 (5) :370-377

1- مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران. ، dr_golshani@yahoo.com
2- گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران.
3- مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران.
4- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران.
زمینه و هدف: آنژیوگرافی کرونر یک روش انتخابی برای تایید یا رد بیماری عروق کرونر و تصمیم‌گیری درمورد برنامه درمانی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی زمان بروز هماتوم پس از آنژیوپلاستی و بررسی تاثیر عوامل مختلف بر بروز هماتوم انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر به‌روش کوهورت آینده‌نگر در فاصله زمانی 1400 تا 1401 در مرکز قلب مازندران انجام گرفت. جمعیت موردمطالعه بیمارانی که تحت آنژیوپلاستی ازطریق شریان فمورال قرار گرفته‌اند، بودند. خروج شیت درصورت ACT کمتر از 180-150 با اعمال فشار با دست بر پروگزیمال محل پانکچر به‌مدت 20-15 دقیقه و اطمینان از هموستاز کافی انجام شد. سپس سونوگرافی محل پانکچر پیش از کشیدن شیت/یک و شش ساعت پس از کشیدن شیت انجام شده و پس از جمع‌آوری اطلاعات، داده‌ها موردبررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: 200 بیمار موردبررسی قرار گرفتند که از این میان (22%)44 نفر، دچار هماتوم شدند. زنان بیشتر از مردان دچار هماتوم شدند(05/0P<). BMI و فشارخون در بیماران دارای هماتوم به‌ترتیب کاهش و افزایش داشتند (05/0P<). سن بیشتر، جنسیت زن، هماتوکریت کمتر و مدت‌زمان باقی‌ماندن شیت بیشتر، از عوامل موثر در افزایش سایز هماتوم بودند (05/0P<). در مدل رگرسیون لجستیک، با افزایش BMI شانس وقوع هماتوم کاهش پیدا کرد (029/0P=، 831/0OR=).
نتیجه‌گیری: کنترل فشارخون و جلوگیری از افت هماتوکریت موجب کاهش بروز هماتوم در بیماران، پس از آنژیوگرافی می‌گردد. همچنین جلوگیری از افت هماتوکریت و خارج‌سازی به‌موقع شیت می‌توانند درصورت بروز هماتوم، از افزایش سایز آن جلوگیری کنند.

نوع مطالعه: مقاله مروري |