دوره 81، شماره 7 - ( مهر 1402 )                   جلد 81 شماره 7 صفحات 528-523 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saeedi F, zaki Zade M, Sohrabi M, Enayat Rad M, Habib zade S, Fateh M. Investigating the incidence of complications caused by common national vaccinations in children and infants in Shahrood city. Tehran Univ Med J 2023; 81 (7) :523-528
سعیدی فاطمه، زکی زاده مهدیه، سهرابی محمد‌باقر، عنایت راد مصطفی، حبیب زاده سینا، فاتح منصوره. بررسی میزان بروز عوارض ناشی از واکسیناسیون رایج کشوری در کودکان و نوزادان شهر شاهرود. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1402; 81 (7) :523-528

1- گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران. ، fatemeh.saeedi87@yahoo.com
2- دانشجوی پزشکی عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
3- گروه پزشکی خانواده، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
4- مرکز توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان بهار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
5- مرکز تحقیقات علوم اجتماعی و رفتاری مرتبط با سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران.
زمینه و هدف: ایمنی‌زایی توسط واکسن موفقیت چشمگیری در پیشگیری از 9 بیماری‌های عفونی رایج به‌دست آورده است. هرچند واکسن‌های مورداستفاده درحال‌حاضر بسیار اثربخش هستند و عوارض جانبی آنها ناچیز است، هیچ واکسنی عاری از عوارض جانبی نیست. بروز واکنش نامطلوب متعاقب ایمن‌سازی با نگران کردن والدین، ممکن است سبب انصراف آنها از ایمن‌سازی بعدی کودکان شود. هدف این مطالعه، بررسی میزان بروز عوارض ناشی از واکسیناسیون رایج کشوری در نوزادان و کودکان زیر هفت سال در شهر شاهرود می‌باشد.
روش بررسی: جهت جمع‌آوری اطلاعات دموگرافیک و بالینی در یک مطالعه مقطعی با مراجعه به مراکز بهداشت شهرستان شاهرود، عوارض ثبت شده به‌دنبال واکسیناسیون روتین کشوری مانند تب، راش، اسهال، تورم و درد محل تزریق و سایر عوارض واکسیناسیون مرتبط با نوزادان و کودکان زیر هفت سال از فروردین 1396 تا اسفند 1400 جمع‌آوری شد و توسط SPSS software, version 22 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA) آنالیز شد.
یافته‌ها: از میان 429 عارضه ثبت شده طی سال‌های 1400-1396 بیشترین عوارض مربوط به واکسن‌های پنتاوالان و سه‌گانه بود. از میان عوارض ثبت‌ شده بیشترین عوارض را در هر دو گروه ترم و پره‌ترم، تب بالا (202 مورد) تشکیل می‌دهد، سایر عوارض به‌ترتیب شامل بثورات ماکولوپاپولر (59 مورد)، عوارض موضعی خفیف (55 مورد)، استفراغ (41 مورد) و جیغ کشیدن مداوم (36 مورد) بوده است.
نتیجه‌گیری: به‌طور‌کلی، واکسیناسیون رایج کشوری که علیه 9 بیماری عفونی واگیر انجام می‌پذیرد از عوارض پایینی برخوردار است. این عوارض عمدتا خفیف و گذرا است و البته در این میان، ممکن است عوارض نادر و خطرناکی مانند تشنج و آنسفالیت رخ دهد. بنابراین یک برنامه دقیق پیگیری و ثبت گزارش عوارض ایمن‌سازی الزامی است.

واژه‌های کلیدی: کودکان، واکسیناسیون، عوارض.