دوره 81، شماره 8 - ( آبان 1402 )                   جلد 81 شماره 8 صفحات 587-581 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farnoosh N, Seyfi S, Ezoji K, Shakeri A, Latifi K, Amri Male P. Evaluating the efficacy of noninvasive ventilation (NIV) in the treatment of acute respiratory failure (an experience from the Covid-19 pandemic). Tehran Univ Med J 2023; 81 (8) :581-587
فرنوش نازلی، سیفی شهرام، ازوجی خدیجه، شاکری اسدالله، لطیفی کیوان، امری مله پرویز. بررسی اثربخشی تهویه فشار مثبت غیرتهاجمی (NIV) در درمان نارسایی حاد تنفسی (تجربه‌ای از پاندمی 19 COVID). مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1402; 81 (8) :581-587

1- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.
2- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر برسلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
4- گروه بیهوشی، بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب (ع)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.
5- گروه هوشبری، اتاق عمل و فوریت‌های پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
زمینه و هدف: تهویه فشار مثبت غیرتهاجمی Noninvasive ventilation (NIV) یکی از امیدوارکننده‌ترین روش‌هایی است که برای درمان نارسایی تنفسی هایپوکسیک در کووید 19 استفاده شده است.
روش بررسی: در این مطالعه، نتایج بالینی 80 بیمار مبتلا به نارسایی حاد تنفسی ناشی از COVID-19 که در طول دوره بستری خود تحت تهویه فشار مثبت غیرتهاجمی (NIV) قرار گرفته بودند، تا پیامد نهایی بررسی شد. میزان ترخیص از ICU بدون نیاز به انتوباسیون، به‌عنوان پیامد اولیه بررسی گردید و بیماران براساس آن بیماران به دو گروه شکست NIV و موفقیت NIV تقسیم شدند. میزان مرگ‌ومیر، طول مدت بستری در ICU، فراوانی بیماران لوله‌گذاری شده و فاکتورهای آزمایشگاهی بیماران به‌عنوان پیامدهای ثانویه در دو گروه شکست NIV و موفقیت NIV، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
یافته‌ها: در مورد پیامد مرگ و ترخیص، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه وجود داشت به‌طوریکه تمامی بیماران مبتلا به کروناویروس بستری در ICU که NIV دریافت کرده بودند و به‌دلیل عدم پاسخ به NIV انتوبه شده بودند پیامد مرگ داشتند و بیمارانی که انتوبه نشدند همگی از بیمارستان ترخیص شدند. میانگین APACHEIIscore در بیماران گروه موفقیت با 05/5±07/11 NIV به‌طور معناداری کمتر از گروهی بودکه موفقیت با NIV نداشتند (96/4±16/20).  نتیجه‌گیری: مرگ‌ومیر در گروه لوله‌گذاری شده بیشتر از گروه NIV بود. ترکیب اسکور APACHEII و تعداد تنفس یک ساعت پس از دریافت NIV می‌تواند موفقیت با NIV را پیشبینی کند.