دوره 59، شماره 4 - ( 5-1380 )                   جلد 59 شماره 4 صفحات 91-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rafeian M. Drug interactions in internal and surgical wards of Kashani Hospital, Shahrekord, 1997. Tehran Univ Med J 2001; 59 (4) :86-91
محمود رفیعیان . بررسی تداخلات داروئی نسخ بخش های داخلی و جراحی بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد، 1376. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1380; 59 (4) :86-91

تداخلات دارویی می توانند مشکلات بسیار جدی برای مصرف کنندگان داروها پدید آورند. با توجه به تعداد اقلام دارویی مصرفی بیماران بستری و احتمال زیاد وقوع این تداخلات، بررسی تداخلات دارویی در بیماران بستری در بیمارستان ها می تواند اهمیت زیادی داشته باشد که موضوع این تحقیق بوده است. در این بررسی 1000 نسخه بیماران بستری در بخش های داخلی و جراحی مورد بررسی قرار گرفت و مسائلی مانند متوسط تعداد اقلام دارویی در نسخ، موارد با یک، دو، سه و یا بیشتر تداخل دارویی، شایع ترین تداخلات دارویی و ارتباط بین تعداد اقلام دارویی و میزان تداخلات دارویی مورد بررسی قرار گرفتند. میزان تداخلات دارویی در بخش جراحی 26/4 درصد، در بخش داخلی 30/7 درصد و در بخش قلب 34 درصد بود. متوسط تعداد اقلام دارویی نسخ در بخش جراحی 3/90، در بخش داخلی 3/92 و در بخش قلب 5/86 عدد بود و ارتباط مثبتی بین تعداد اقلام دارویی و میزان تداخلات دارویی نسخ نشان داده شد (0.001=P). نتایج فوق نشان دهنده وجود میزان بالایی از تداخلات دارویی است که البته از نظر نوع محدود و فقط 6 مورد تداخل دارویی، نسبتا شایع بوده است که در صورت توجه به این 6 مورد، درصد تداخلات می تواند بسیار کاهش یابد. همچنین بررسی نسخ نشان داد تداخل دارویی معمولا در مواردی وجود داشت که بیمار همزمان تحت درمان دو یا چند بیماری مختلف قرار گرفته بود. توجه خاص به تداخلات احتمالی در این موارد نیز باعث کاهش زیادی در میزان تداخلات دارویی خواهد بود.