دوره 58، شماره 4 - ( 4-1379 )                   جلد 58 شماره 4 صفحات 71-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mostaan M, Saberi H, Sharyarian Sh, Bahar Joo HR, Mahdi Zadeh F. The study of accuracy of color Doppler ultrasonography in detecting the grade of stenosis of cervical carotid arteries in comparison to angiography. Tehran Univ Med J 2000; 58 (4) :65-71
مهران مستعان ، هژیر صابری ، شهریار شهریاریان ، حمیدرضا بهارجو ، فائزه مهدیزاده . بررسی دقت و همبستگی سونوگرافی داپلر رنگی با آنژیوگرافی در تعیین شدت تنگی عروق کاروتید گردنی در بیماران ایسکمی مغزی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1379; 58 (4) :65-71

سال هاست که آنژیوگرافی بعنوان روش Gold standard برای تعیین شدت تنگی عروق کاروتید گردنی پذیرفته شده اما وجود عوارض اندک ولی خطیر همچون سکته مغزی و مرگ، توجه پژوهشگران را به روش های غیر تهاجمی و کم هزینه تر معطوف نموده است. این پژوهش با هدف تعیین دقت و همبستگی سونوگرافی داپلر رنگی و مقایسه آن با نتایج آنژیوگرافی DSA در تعیین شدت تنگی عروق کاروتید گردنی انجام گرفته است. مطالعه از نوع آینده نگر، اکتشافی و دوسوکور بر روی 40 بیمار با علائم ایسکمی مغز که معیارهای ورود به مطالعه را داشته اند، طی یک سال در مجتمع تصویربرداری امام خمینی (ره) تهران در سال 1378 انجام شد. تمامی بیماران توسط دو رادیولوژیست بطور جداگانه ابتدا تحت بررسی داپلر رنگی و سپس آنژیوگرافی DSA کاروتید گردنی قرار گرفتند. متغیرهای داپلر (PSV و EDV) و نیز شدت تنگی در آنژیوگرافی براساس سه روش معروف A و B و C محاسبه شد. بیشترین حساسیت و Accuracy در تمامی درجات تنگی مربوط به PSV بود. در تنگی شدید حساسیت داپلر 93.8% و Accuracy آن 96.5% بود. تفاوت محسوسی بین دقت پارامترهای مختلف داپلر برای تشخیص انسداد کامل وجود نداشت. باتوجه به یافته های فوق چنین استنباط گردید که داپلر رنگی در ارزیابی شدت تنگی عروق کاروتید قابل اعتماد بوده و PSV بیشترین دقت را دارد. ضمنا بیشترین همخوانی و کاپای آماری بین PSV و روش A وجود داشت که بترتیب 88.4% و 0.813% بود.