دوره 58، شماره 2 - ( 2-1379 )                   جلد 58 شماره 2 صفحات 60-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zman T, Jalali MA. Metabolic alkalosis in children: Study of patients admitted to pediatrics center1. Tehran Univ Med J 2000; 58 (2) :56-60
طلیعه زمان ، محمد علی نظری جلال . آلکالوز متابولیک در کودکان: بررسی بیماران بستری شده در مرکز طبی کودکان در سال های 76-1374. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1379; 58 (2) :56-60

آلکالوز متابولیک اختلال اسید-بازی است که با pH بالای 7/45 و غلظت HCO-3 پلاسمای بیشتری از 24 mEq/l و Base excess بالای 2 و PCO2 بالای 40 mEq/l به علت هیپوونتیلاسیون جبرانی مشخص می شود. آلکالوز متابولیک از این نظر مهم می باشد که پزشکان کمتر به آن و علل بوجود آورنده آن توجه می کنند. این مطالعه با هدف بررسی توصیفی مبتلایان به آلکالوز متابولیک از نظر سن، جنس، قد، علائم بالینی و اتیولوژی و وجود هیپوکالمی، هیپوکلرمی و هیپوناترمی انجام شده است. پرونده بیماران بستری در مرکز طبی کودکان تهران از سال 1374 تا آذر 1376 مورد بازبینی قرار گرفت. از 15463 بیمار بستری 50 مورد (64% مذکر) در زمینه بیماری اصلی، آلکالوز متابولیک داشتند. از نظر سنی بیشتر بیماران (84%) زیر یک سال سن داشتند، از نظر وزن بیشتر بیماران (80%) زیر صدک 10 وزن نسبت به سن و از نظر قد بیشتر بیماران (70%) زیر صدک 10 قد نسبت به سن داشتند. هیپوکلرمی، هیپوکالمی و هیپوناترمی در بیشتر از 60 درصد بیماران با آلکالوز متابولیک وجود داشت. آلکالوز متابولیک در زمینه فیبروزکیستیک و بعد از آن در استنوزهیپرتروفیک پیلور بیشتر از هر بیماری دیگر مشاهده می شود. بیشتر از نصف بیماران فیبروزکیستیک و نصف بیماران سندرم بارتر آلکالوز متابولیک داشتند. در هر بیماری با استفراغ های مکرر یا طولانی مدت حتما باید به فکر آلکالوز متابولیک بود.