دوره 70، شماره 1 - ( 1-1391 )                   جلد 70 شماره 1 صفحات 26-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

F G, TS J, S K, T E, SM O. Effects of Rosa canina L. on ischemia/ reperfusion injury in anesthetized rats. Tehran Univ Med J 2012; 70 (1) :21-26
غلامپور فیروزه، جوادی‌فر طاهره سادات، کریمی سعیده، اسلام‌زاده طاهره، اوجی سید محمد. اثر نسترن کوهی بر آسیب ایسکمی/ خون‌رسانی مجدد در موش‌های صحرایی بیهوش‌شده. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (1) :21-26

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز ، gholampour@shirazu.ac.ir
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز
4- گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
زمینه و هدف: آسیب حاد کلیوی الق اشده توسط ایسکمی/ خون رسانی مجدد باعث ایجاد اختلال در عملکرد دفعی نفرون ها می شود. آسیب ایسکمی/ خون رسانی مجدد با تولید گونه های واکنش گر اکسیژن همراه است که موجب ناکارایی، آسیب و مرگ سلو لهای کلیه م یگردند. آنتی اکسیدان های گیاهی اثرات مضر گونه های واکنش گر اکسیژن را به کم ترین حد می رسانند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات درمانی نسترن کوهی بر روی آسیب های عملکردی کلیه طی دوره خون رسانی مجدد پس از ایسکمی بود. روش بررسی: در این پژوهش تجربی، برای بررسی عملکرد دفعی کلیه در مو شهای صحرایی نر ویستار، متعاقب 45 دقیقه کلمپ کردن هر دو شریان کلیوی، دوره 24 ساعته خون رسانی مجدد انجام شد در حال یکه قبل از آن ب همدت هفت روز به حیوانات دو میلی لیتر سالین یا عصاره آبی الکلی نسترن کوهی (به میزان 500 میلی گرم بر کیلوگرم) خورانده می شد. در نمونه های پلاسما، غلظت کراتینین و نیتروژن اوره اندازه گیری شد و در نمونه های بافت کلیه تعداد گلبول های قرمز در گلومرول ها مورد شمارش قرار گرفت. نتایج به دست آمده از طریق آنالیز واریانس و دانکن تجزیه و تحلیل شد. یافت هها: ایسکمی کلیوی به مدت 45 پلاسما را افزایش داد و موجب کاهش شدید تعداد (P<0/ و نیتروژن اوره ( 01 (P<0/ دقیقه میزان کراتینین ( 001 در حالی که عصاره نسترن کوهی افزایش میزان کراتینین ،(P<0/ گلبول های قرمز در گلومرو لهای کلیه گردید ( 001 پلاسما را تخفیف داد و از کاهش تعداد گلبول های قرمز در گلومرول های (P<0/ و نیتروژن اوره ( 01 (P<0/001) نتیج هگیری: نسترن کوهی در پیشگیری از اختلالات کلیوی .(P<0/ کلیه به میزان بسیار زیادی جلوگیری نمود ( 001 القا شده توسط آسیب ایسکمی/ خون رسانی مجدد مفید است.