دوره 56، شماره 2 - ( 2-1377 )                   جلد 56 شماره 2 صفحات 42-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moini A, Khademi A. Comparative study of laparoscopic and histerosalpingographic findings in 291 infertile couples. Tehran Univ Med J 1998; 56 (2) :38-42
معینی اشرف، خادمی افسانه. بررسی مقایسه ای یافته های لاپاراسکوپی و هیستروسالپنگوگرافی در 291 زوج نازا. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1377; 56 (2) :38-42

شیوع نازایی 20-15 درصد است. مجموعه فاکتورهای لوله ای و پریتونئال، مسئول 40-30 درصد موارد نازایی است. در بررسی بیمار نازا هیستروسالپنگوگرافی، تست اولیه در بررسی لوله های رحمی و لاپاراسکوپی، تست gold standard در تشخیص اختلالات لوله ای و چسبندگیهای لگنی می باشند. مطالعه حاضر روی 291 زوج نازای مراجعه کننده به بیمارستان رویین تن آرش، در سالهای 74-1372 انجام شد. نوع مطالعه آینده نگر، توصیفی و Cross-sectional است. پس از رد فاکتورهای مردانه، تخمک گذاری و دهانه رحم، بیماران تحت هیستروسالپنگوگرافی و لاپاراسکوپی قرار گرفتند. یافته های دو تست با هم مقایسه شدند. با بررسی نتایج، بدست آمد که در جواب به پروسه بیماری، لوله راست و چپ به یک اندازه ممکن است دچار اختلال شوند (P<0.05). میزان مشابهت یافته های دو تست برابر 52 درصد است. حساسیت و اختصاصی بودن هیستروسالپنگوگرافی در مورد تشخیص باز یا بسته بودن لوله های رحمی در حد قابل قبول است (82% و 81% به ترتیب). در مورد تشخیص چسبندگی، این تست حساسیت کمی دارد (31%) ولی یک تست اختصاصی است (88%). بعد از تقسیم بیماران به دو گروه با و بدون سابقه عمل جراحی لگنی، نتیجه گرفته شد که میزان مشابهت یافته های دو تست با وجود سابقه عمل جراحی کاهش می یابد، یعنی وجود سابقه عمل جراحی از ارزش هیستروسالپنگوگرافی در تشخیص اختلالات لوله ای می کاهد (P<0.05).