انواع مختلف مواد غذائی آلوده به توکسین یا اسپور کلوستریدیوم بوتولینوم، برحسب عادات مردم و همچنین انتشار جغرافیائی در ایجاد مسمومیت غذائی بوتولیسم نقش دارند. بمنظور ایجاد مطالعه از خرداد ماه 1363 تا شهریور 1373 جمعا از 115 بیمار بستری در مراکز آموزشی، درمانی تهران و مناطق مختلف ایران که مشکوک به علائم بالینی بیماری بوتولیسم بودند نمونه های بالینی شامل سرم خون و مدفوع جمع آوری شد و سپس این نمونه ها جهت شناسایی و بررسی وجود اسپور و توکسین کلوستریدیوم بوتولینوم، تعیین تیپهای شایع باکتری و همچنین ارتباط انواع انواع کلوستریدیوم بوتولینوم با منابع غذائی آلوده در انستیتو پاستور ایران مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. در این بررسی از نمونه های بالینی 73 نفر از بیماران بستری اسپوروتوکسین کلوستریدیوم بوتولینوم جدا گردید. در اکثر بیماران، منشا آلودگی ماهیهای تازه و دودی، تخم ماهی شور، کنسرو ماهی و در مواردی انواع کنسروهای گیاهی (نخودفرنگی، لوبیا، خیارشور) بوده است. شایعترین تیپهای باکتری در نمونه های بالینی بیماران تیپ E کلوستریدیوم بوتولینوم با (71/24%)، تیپ A با (16/43%) و تیپ B با (12/33%) مشخص گردید. همچنین در این بررسی بیشترین میزان آلودگی مواد غذائی مربوط به انواع ماهیها اعم از کنسرو و غیرکنسرو، 70/83% بوده است. میزان بالای آلودگی نمونه های بالینی بیماران به توکسین و اسپورکلوستریدیوم بوتولینوم تیپ E حائز اهمیت می باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |