دوره 55، شماره 3 و 4 - ( 2-1376 )                   جلد 55 شماره 3 و 4 صفحات 54-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fakhr Tabatabai S, Saberi H. A comparison of trans-cranial and trans-sphenoidal approaches for vision improvement due to pitutary adenomas. Tehran Univ Med J 1997; 55 (3 and 4) :50-54
فخر طباطبائی سیدعلی، صابری هوشنگ. مقایسه روش های جراحی ترانس کرانیال و ترانس اسفنوئیدال در اصلاح اختلال دید ناشی از آدنوم های هیپوفیز. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1376; 55 (3 و 4) :50-54

در بیماران دارای تومورهای هیپوفیز که عصب بینایی را تحت فشار قرار داده اند، جهت اصلاح دید می توان از طریق ترانس-کرانیال یا ترانس-اسفنوئیدال، از روی عصب رفع فشار کرد. با اینکه در روش ترانس کرانیال، میدان دید جراح بسیار باز است، وجود عصب بینایی در موضع، احتمال آسیب دیدن عصب را زیاد می کند. برای مقایسه این دو روش، در یک کارآزمایی بالینی تصادفی، از میان هشتاد بیمار دارای آدنوم های مختلف، 35 نفر که دارای تومور متوسط (قطر 3-1 سانتی متر) بودند انتخاب شدند. اختلالات زمینه ای و وضعیت قبل از عمل در هر دو گروه مشابه بود. پانزده بیمار گروه ترانس-اسفنوئیدال دارای پیامد بهتر و همچنین اقامت کوتاهتر در بیمارستان نسبت به 20 بیمار گروه ترانس-کرانیال بودند. در بیماران دارای آدنوم متوسط هیپوفیز و در صورتی که کنترااندیکاسیونی وجود نداشته باشد، به نظر می رسد که روش ترانس-اسفنوئید ارجحیت داشته باشد.