دوره 69، شماره 12 - ( 12-1390 )                   جلد 69 شماره 12 صفحات 786-781 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ali G, Azadeh S, Mehrdokht M, Mehrdokht S R, Mohammad Z. Correlation between migraine headaches and obsessive-compulsive Disorder: a two year study. Tehran Univ Med J 2012; 69 (12) :781-786
قلعه‌ایها علی، سیدیان آزاده، مزده مهردخت، سیف ربیعی محمد علی، ضرابیان محمد کاظم. بررسی ارتباط بین اختلال وسواسی- جبری و سردرد میگرنی: یک مطالعه دو ساله. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1390; 69 (12) :781-786

1- گروه روان‌پزشکی، مرکز تحقیقات اختلالات رفتاری و سوء رفتار مواد، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی همدان، همدان، ایران.
2- گروه اعصاب و روان، بیمارستان فاطمه زهرا، بوشهر، ایران
3- گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی همدان، مرکز آموزشی درمانی فرشچیان، همدان، ایران ، mehrdokhtmazdeh@yahoo.com
4- گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- گروه روانشناسی، مرکز آموزشی درمانی فرشچیان، همدان، ایران.
زمینه و هدف: میگرن شایع‌ترین علت سردرد است که حدود 15% زنان و 6% مردان را گرفتار می‌کند. مبتلایان به سردرد میگرنی ممکن است مشکلات روان‌پزشکی همراه داشته باشند. از جمله این اختلالات، اختلال وسواسی- جبری (OCD) است. بررسی رابطه بین اختلال وسواسی- جبری با سردرد میگرنی است. روش بررسی: این مطالعه موردی- شاهدی و تحلیلی بر روی 120 بیمار مبتلا به سردرد میگرنی و هم‌چنین 120 همراه به عنوان گروه کنترل در مراجعه‌کنندگان به بیمارستان فرشچیان شهر همدان طی سال‌های 88-1387 انجام شده است. بیماران گروه مورد بر اساس مصاحبه بالینی و معاینه دارای معیارهای IHS جهت تشخیص سردرد میگرنی بودند. جهت تشخیص اختلالات وسواسی- جبری پرسش‌نامه مادزلی توسط نمونه‌ها در هر دو گروه تکمیل شد. گروه شاهد مورد مصاحبه قرار گرفتند و مبتلایان به میگرن از مطالعه خارج شدند. یافته‌ها: در مطالعه ما مجموعاً 240 نفر شرکت داشتند که 120 نفر از آن‌ها به میگرن مبتلا بوده و 120 نفر غیر مبتلا به میگرن بوده و به ‌عنوان گروه کنترل در مطالعه شرکت داشتند. از مجموع بیماران گروه کنترل سه نفر (5/2%) مبتلا به اختلالات وسواسی- جبری و از مجموع بیماران مبتلا به میگرن 11 نفر (17/9%) مبتلا به اختلالات وسواسی- جبری بودند (24/0P=). بررسی بقیه متغیرها ارتباط معنی‌داری را نشان نداد. نتیجه‌گیری: بررسی حاضر تاییدکننده وجود ارتباط بین سردرد میگرنی و وسواسی- جبری است. وجود چنین ارتباطی چه از نظر تئوری و چه از نظر عملی حایز اهمیت است. از نظر عملی، توجه به اختلالات روان‌پزشکی همراه، از جمله وسواسی- جبری، در مبتلایان به میگرن سبب بهبود نتایج درمان خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: اختلال وسواسی، جبری، میگرن